Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere Greta Thunbergs tale ved Klimamarchen fra d. 25. maj 2019. Vi har især fokus på kommunikationssituationen, samt hvordan virkemidlerne bærer talerens intention og forsøg på at overbevise modtageren. 

Hvis du har brug for mere hjælp til at arbejde med talen, kan du tage et kig på vores vejledning til taleanalyse. 

Analyse af tale

Her finder du vores analysemodel til taler i danskfaget. En taleanalyse består i at lave det, man kalder en retorisk analyse af en tale og dens virkemidler for at se, om afsenderen lykkes med sin tale og overbeviser sin modtager.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Gendriver politikernes forsøg på at virke klimabevidste

Et klassisk retorisk virkemiddel er gendrivelsen. Den møder vi også i Thunbergs tale, hvor hun gendriver de politiske intentioner bag den københavnske klimaplan. De københavnske politikere havde nemlig vedtaget en plan om at gøre byen CO2-neutral i løbet af få år. Thunberg bruger planen som et eksempel på, at politikerne ikke sætter tilstrækkelig handling bag deres ord:

Faktisk stiger vores udledning af drivhusgasser stadig. På trods af alle de smukke ord og løfter fra vores politikere og ledere. Smukke ord, såsom “København CO2-neutral 2025”. Det lyder rigtig godt.

Men hvis CO2-neutral ikke omfatter transport, indkøb, madvarer eller flyrejser, så har det ingen betydning. Faktisk gør det nok mere skade end gavn at sende budskaber om, at der er sat reelle tiltag i gang, når det ikke er tilfældet.

Gendrivelsen er simpel. Den københavnske plan gør mere skade end gavn, fordi den gerne vil signalere klimaansvarlighed, men slet ikke tager sig af de helt store problemer. Det er til skade for klimaet, fordi planen giver folk det indtryk, at den har løst problemerne. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind