Kasus

Hvad er kasus?

Kasus er en måde substantiver, artikler, adjektiver og pronominer kan bøjes på

Ligesom fx substantiver og adjektiver kan bøjes i køn og tal, er kasus også en måde at bøje ord på. Kasus betyder 'fald', og ofte gives den forklaring, at kasus er den måde ordet 'falder' på i sætningen - og dermed hvilken bøjning det får. 

Ord bøjes i kasus efter hvilket led i sætningen de indgår i, fx på tysk:

Er sah einen Hund
XO ------Δ------

Her har den ubestemte artikel formen einen fordi den er en del af det direkte objekt (genstandsled, også kaldet akkusativobjekt), og dermed skal det bøjes i den kasus, der hedder akkusativ. 

Ikke alle sprog har kasus, men det findes i forskelligt omfang på de fleste af de sprog, du vil møde i løbet af din gymnasietid. De sprog, der bøjer ord i kasus kaldes ofte for kasussprog.

Mange sprog har nominativ, akkusativ, dativ og genitiv

Det er forskelligt hvilke kasus forskellige sprog har. På de sprog, du møder i gymnasiet, vil du højst sandsynligt høre om i hvert fald nominativ, akkusativ, dativ og genitiv.

Nominativ

Nominativ er den kasus, du skal bruge til subjekter (grundled) og subjektsprædikater (omsagnsled til grundled) i sætninger, fx på tysk:

Ich bin der Markus
XO ------\otimes------

Her står pronominet 'ich' i nominativ, fordi det er subjekt, og artiklen 'der' står ligeledes i nominativ, fordi det er en del af subjektsprædikatet. 

Nominativ ses derudover som grundformen af et su...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind