Ord og morfologi

Ordklasser er de kategorier, som vi inddeler alle ord i, og morfologi er læren om, hvordan ord er inddelt i mindre dele. 

På de næste sider vil vi gennemgå hver enkelt ordklasse for dig (fx substantiver og verber) og vise dig, hvordan du kan vide hvilken ordklasse et ord er. Derudover vil vi fortælle om hvordan du kan inddele ord i deres mindre dele, nemlig morfemer.

Ord med samme funktion er generelt set i samme ordklasse. De sprog, du kender fra din undervisning og som du møder i gymnasietiden vil højst sandsynligt have samme ordklasser, som du kender fra dansk. Dog kan de have lidt forskellige kendetegn på forskellige sprog, som vi også vil give dig eksempler på. 

Brug oversigten til venstre til at vælge den ordklasse, du har brug for hjælp til. 

Uddrag

Du kan bøje substantiver i pluralis (flertal)

De fleste substantiver kan bøjes i pluralis (flertal) for at vise, at der er tale om flere ting eller personer, fx:

En kanin, to kaniner

One rabbit, two rabbits

Regelmæssigt og uregelmæssigt flertal

På dansk danner vi regelmæssigt flertal ved at tilføje en af følgende endelser: -er (fx telefoner), -r (fx poser) eller -e (fx huse). På både dansk og andre sprog gælder det dog, at nogle substantiver danner uregelmæssigt flertal (fx bog → bøger, goose → geese). 

Utællelige substantiver

Utællelige substantiver er substantiver, som du ikke kan bøje i flertal. På dansk gælder det fx ord som ‘penge’, ‘viden’ og ‘sne’ - på både engelsk og andre sprog findes der også utællelige substantiver. Disse må der som regel hverken sættes numeralier (talord) eller artikler (kendeord) foran:

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind