Grænser mellem reality og dokumentar

Denne opgavehjælp giver dig til hjælp til at skrive din debatterende artikel om grænser mellem reality og dokumentar fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF den 2. december 2019. Vi præsenterer dig for baggrundsviden om emnet, og vi giver dig hjælp til, hvordan du kan bruge teksterne til at lave en diskussion af emnet. Du får også inspiration til at finde din personlige vinkel og holdning i en debat af emnet.

Opgaveformulering

Skriv en debatterende artikel, hvor du med udgangspunkt i konkrete eksempler undersøger og diskuterer grænser mellem reality og dokumentar i tv-programmer, idet du forsøger at overbevise din læser om dine synspunkter.

I din artikel skal du inddrage Hvorfor er det ikke reality-tv, når det bliver vist på DR og TV2? (tekst 4a), Gift ved første blik udhuler ægteskabet (tekst 4b) og Gift ved første blik (tekst 4c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på:

- at diskutere grænser mellem reality og dokumentar ved at inddrage hovedsynspunkter og argumenter fra Hvorfor er det ikke reality-tv, når det bliver vist på DR og TV2? (tekst 4a) og Gift ved første blik udhuler ægteskabet (tekst 4b)
- at underbygge din egen argumentation med konkrete eksempler på brug af iscenesættelse og filmiske virkemidler i Gift ved første blik (tekst 4c )
- at præsentere emnet gennem en fokuseret indledning og diskussion og forsøge at overbevise din læser gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation med en afslutning, der markerer dit synspunkt.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Diskussionen om reality og dokumentar

Siden reality-programmer begyndte at komme til Danmark, er det blevet diskuteret, hvorvidt disse programmer har en skadelig effekt. Nogle kommentatorer har fremsat den idé, at reality-tv gengiver et forvrænget billede af virkeligheden og bidrager til at skabe urealistiske opfattelser af fx forholdet mellem kønnene. Synspunktet hviler på ideen om, at reality er en useriøs genre, der konstruerer virkeligheden på en usand måde og ikke bidrager med andet end overfladisk underholdning. Her vil man i stedet foretrække seriøse dokumentarer, der, på trods af at disse kan gøre brug af reality-lignende virkemidler, har en anden hensigt og seriøsitet over sig. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Grænser mellem reality og dokumentar

[2]
Bedømmelser
  • 08-01-2021
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 13-12-2020
    Givet af 2.g'er på STX