Opgave 1

Indhold

...

1b

Forklar, med udgangspunkt i beregningen og bilag 1, hvordan den demografiske  udvikling kan påvirke Grækenlands offentlige finanser på kort og lang sigt.

Da du bliver bedt om at forholde dig til påvirkningen på de offentlige finanser på både kort og lang sigt, vil det være en god ide at dele besvarelsen op i to dele, hvor du først forholder dig til det korte sigt og derefter til det lange sigt. Det gør opgaven mere overskuelig for både dig selv og læseren.

I besvarelsen skal du fortolke indekstallene som du udregnede i opgave 1a. Du kan finde hjælp til at fortolke indekstal i vores kompendium om kvantitativ analyse.

Indledning

Som det fremgår af beregningen i besvarelsen af opgave 1a, oplever Grækenland fra 2011 til 2017 en nedgang i befolkningstallet på 2,5%, hvilket betyder, at landets befolkning i 2017 kun udgør 97,5% af befolkningstallet i 2011. I bilag 1 kan man finde grunden til denne nedgang: Den voldsomme økonomiske krise, som Grækenland har oplevet, har medført, at der fødes væsentligt færre børn (1,1 barn per kvinde) end normalt; folk har simpelthen ikke råd til at få børn. Samtidig udvandrer mange unge i håb om bedre fremtidsmuligheder andre steder, hvilket også påvirker befolkningstallet i negativ retning. 

På kort sigt

På kort sigt vil det lavere befolkningstal højst sandsynligt ikke påvirke de græske offentlige finanser negativt. Dette skyldes bl.a., at der er en meget høj arbejdsløshed (27% af kvinderne og 20% af mændene), så selv om at e…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind