Grækenland og Tyskland

Dette er Studienets hjælp til eksamensopgaven "Grækenland og Tyskland", som blev stillet til skriftlig eksamen i International økonomi A på HHX d. 31. maj 2018.

Opgavehjælpen består af eksempelbesvarelser af de fire opgaver i eksamenssættet. Nogle af eksempelbesvarelserne er forsynet med grå bokse, hvor vi hjælper dig med at forstå bilagene, eller hvordan besvarelserne er opbygget. Vi har desuden skrevet ordforklaringer til udvalgte begreber i besvarelserne. Du finder ordforklaringerne ved at holde musen hen over et ord, der har en blå stiplet linje under sig.

Hvis du gerne vil have en mere generel vejledning i de forskellige opgavetyper, så kan du med fordel læse vores guide til skriftlig eksamen i International Økonomi A.

Uddrag af besvarelsen af opgave 4

Grækenland har langsomt i perioden fra 2012-2017 oplevet en forbedring i den økonomiske vækst, kun med undtagelse af et enkelt år (2015), hvor der var en lille forværring. På trods af denne forbedring i væksten har landet dog været i recession i perioden 2012 -2016, med undtagelse af 2014, hvor væksten lige akkurat sneg sig over 0% (bilag 6). I 2018 forventes Grækenland at have en positiv vækst på 2,5% af BNP. Så i perioden 2012 til i dag er det langsomt, men sikkert gået i en positiv retning for den græske vækst. Denne er dog stadig så lav, og landet er stadig så præget af at have været i recession i mange år, at arbejdsløsheden i 2018 stadig forventes at være tårnhøj med cirka 20,1% arbejdsløse. Dette er en forbedring i forhold til perioden 2012-2016, hvor arbejdsløsheden ikke har været under cirka 23%, men det er stadig en meget høj arbejdsløshed. 

Når arbejdsløsheden stadig forventes at være så høj i 2018, vil der ikke umiddelbart være risiko for et pres på lønningerne, som vil medføre inflation, fordi der er et stort udbud af arbejdere, der mangler jobs. Hvis de ansatte kræver højere lønninger, har arbejdsgiverne mulighed for at ansætte de arbejdsløse i stedet for at imødegå kravene om lønstigninger. Så selv om en devaluering vil skabe en bedre konkurrenceevne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Grækenland og Tyskland

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.