George Orwell

George Orwell er et forfatternavn for Eric Arthur Blair, som blev født 25. juni 1903 i Motihari, Indien, som søn af en britisk tjenestemand. Han tilbragte sin barndom med familien i England. Da han bliver 8 år gammel, sender forældrene ham på en streng privatskole i Eastborn. Derefter bliver han på grund af sine gode skolemæssige resulter elev på den berømte kostskole Eton fra 1917 til 1921.

Efter afslutningen af sine studier i 1922 går Eric Arthur Blair i tjeneste som officer i Indian Imperial Police i Burma (nuværende Myanmar). Foranlediget af problemer med helbredet og sin kritiske holdning til den britiske kolonimagt kvitter han sin tjeneste i 1927. I de følgende år ernærer han sig med lejlighedsvise jobs rundt om i England og Frankrig, fx som opvasker, medhjælper i en boghandel, lærer og journalist. En tid er han også hjemløs.

I 1933 udgiver han bogen Down and Out in Paris and London (på dansk Paris og London på vrangen), hvori han bearbejder sine erfaringer og tager pseudonymet George Orwell i brug. Hans første værker er meget stærkt politisk engagerede. I 1936 gifter Orwell sig med Eileen O'Shaugnessy og rejser derefter som reporter til Barcelona. Der melder han sig som frivillig i den spanske borgerkrig og kæmper sammen med det trotskitisk-marxistisk arbejderparti mod Francos fascister. I maj 1937 vender han hårdt såret og desillusioneret tilbage til England.

Senere erklærer Orwell sig som socialist og bearbejder sine krigsoplevelser og erfaringer i bogen Homage to Catalonia (dansk: Hyldest til Catalonien), der udkom i 1938. Under anden verdenskrig beskæftiger han sig hovedsageligt som litteraturkritiker og får i 1941 ansættelse hos BBC efter at være blevet erklæret uegnet til millitærtjeneste.

Orwell arbejder i de sidste år af krigen som kritiker og redaktør for forskellige venstre-liberale aviser. I 1943 skriver Orwell sin første succesroman Animal Farm (dansk: Kammerat Napoleon). Det er en satire på sovjetkommunismen, som bliver brugt politisk som et litterært våben mod kommunismen i kølvandet af den kolde krigs opståen.

Orwell og hans hustru får ikke selv børn og adopterer derfor en dreng i 1944. I 1945 dør Orwells kone under en operation. Forfatteren kæmper med sundhedsproblemer og trækker sig derfor fra 1946 og frem i tiltagende grad tilbage på den skotske ø Jura. Han begynder at skrive en dystopi, som han fuldender i 1948. Hans værk indeholder en dyster vision om en totalitært samfund, hvor mennesker overvåges og styres fuldstændigt af det herskende parti. Den pessimistiske roman 1984 udgives i 1949 og bliver hurtigt en verdenssucces.

På grund af tuberkulose forværres forfatterens sundhedstilstand hurtigt i denne periode. Han overlever kun udgivelsen af sit mesterværk med nogle få måneder.

Den 46-årige forfatter dør den 21. januar 1950 i London kun et år efter sin vielse til Sonia Mary Brownell. George Orwell hører til blandt de største forfattere og kritiske tænkere og humanister i det 20. århundrede.

George Orwell
Vores produkter til George Orwell