[0]

Analyse af debatindlæg

I denne vejledning kan du få hjælp til at analysere debatindlæg. Debatindlæg er kendetegnet ved, at de tager et aktuelt emne op til debat og markerer et klart synspunkt på emnet. Debatindlæg er derfor en opinionsgenre. Der findes desuden forskelliger typer debatindlæg, som har hver deres særlige kendetegn.

Indhold:

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal begynde din analyse, kan du starte med at læse vores analysemodel til debatindlæg. Her gennemgår vi trin for trin, hvad du typisk skal komme ind på, når du arbejder med et debatindlæg. Hvis du allerede ved, hvad du har brug for, kan du springe videre til de enkelte analysepunkter.

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen.

Læserbrev

Et læserbrev er et kort debatindlæg, som en læser af en avis har indsendt til avisen. Mange aviser har 1-2 sider, som er reserveret til at bringe læserbreve og andre typer debatindlæg. 

Læserbreve er typisk korte (ofte kun 2-3 afsnit) og de har normalt fokus på et enkelt synspunkt, som afsenderen gerne vil argumentere for. Typisk vil det være et synspunkt, som vedrører en aktuel debat. Et læserbrev kan også være formuleret som et direkte svar på et tidligere læserbrev, som avisen har bragt.

Et åbent brev er en særlig type læserbrev, som er udgivet i avisen, men som er henvendt til en bestemt modtager (fx “Åbent brev til statsministeren”). Idet alle avisens læsere kan læse brevet, fungerer det samtidig som et debatindlæg, der i virkeligheden er rettet mod en bred vifte af modtagere. Til gengæld er det slet ikke sikkert, at den nævnte modtager nogensinde kommer til at læse brevet. 

Opinionsartikel

En opinionsartikel er skrevet af en journalist på et nyhedsmedie. Den adskiller sig fra en nyhedsartikel ved at markere en klar holdning til et bestemt emne, i stedet for blot at give information. En opinionsartikel fungerer dermed også som en form for debatindlæg. 

Til forskel fra en leder (se ovenfor) er det ikke hele redaktionen, som er afsender på artiklen, men bare den ansvarlige journalist. Det betyder også, at en opinionsartikel ikke nødvendigvis repræsenterer avisens officielle holdning til emnet. 

Når du bliver bedt om at analysere en artikel i Dansk, er det vigtigt at overveje, om der er tale om en nyhedsartikel eller en opinionsartikel. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan du skal gribe analysen an. Normalt vil flertallet af de artikler, som du bliver bedt om at analysere i undervisningen, være opinionsartikler. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af debatindlæg

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.