Podcast

Podcast som medie

Podcast er et relativt nyt medie, som dog har fået en stor succes de senere år. Tal fra Danmarks Statistik viser, at ca. hver fjerde dansker mellem 16 og 39 år i dag lytter til podcasts. Navnet podcast kommer af en sammensmeltning af ordene iPod og broadcast.

En podcast kan overordnet defineres som en serie af digitale lydfiler, hvor serien er opdelt i episoder eller afsnit. Podcasten kan downloades og afspilles af modtageren, når denne har lyst. Brugeren vil som regel kunne tegne et abonnement på en podcast, så vedkommende automatisk modtager de nyeste podcasts. Hvis podcasten består af videofiler, så kaldes det en vodcast.

Podcasten kan delvist betragtes som et socialt medie. Selve podcasten har lytteren måske ikke den store indflydelse på, men ofte vil der være en stærk debat mellem podcastens følgere. Denne debat udfoldes ofte på andre sociale medier, hvor podcastserien har en profil.

Podcastens genrer

Podcasten spreder sig over mange forskellige undergenrer, som dog også kendes fra traditionelle radioudsendelser. Nogle af de vigtigste er:

 • Talkshows
 • Nyheder
 • Radiomontager
 • Forelæsninger fra universiteter m.v.
 • Fiktion: oplæsninger og hørespil
 • Podcast novel (roman)

Indholdsmæssigt er det også meget forskelligt, hvilke emner de forskelle podcasts fokuserer på. En podcast kan nemlig principielt handle om hvad som helst. I USA er især emner som musik, tv & film, comedy, teknologi, børn & familie, true crime og videnskab populært. Men samfundsstof, nyheder og kultur er også populært. 

De fem mest populære podcasts i efteråret 2018 i Danmark var ifølge iTunes:

 1. Dr. Death (dokumentar om videnskab, spænding og medicin)
 2. Mørkeland (kriminalroman som podcast)
 3. Ung kærlighed (talkshow for unge om forelskelse, kærlighed og sex)
 4. Manden, der blev stjålet (journalistik og humor)
 5. Den Korte Weekendavis (humor)

Podcasts er lige så forskellige som radioprogrammer, når det kommer til deres virkemidler. Nogle podcasts er stort set bare ren tale, oplæsning eller samtale. Andre bruger fx effektlyde, reallyde og underlægningsmusik.

Der er også forskel på opbygningen af podcasts. Nogle er optaget ud i ét uden at blive klippet sammen efterfølgende. Det sker ofte i oplæsning, talkshows og debatter. Andre har komplekse former for sammenklipning af lyden, så de faktisk bliver til montager. Montager er radiogenrens svar på dokumentarprogrammet. Historien fortælles i et forløb, hvor der klippes mellem forskellige sekvenser. Podcasten kan også have form af en reportage, hvor optagelserne stammer fra et bestemt sted eller miljø, hvor der også kan indgå interviews.

Analyse af podcast

Alt efter podcastens brug af virkemidler og valg af emne, så vil der være forskellige måder at analysere den på. Prøv at starte med at lave en indledende genrebestemmelse. Er der tale om en fiktiv eller faktuel podcast? Eller blandes fiktion og fakta? Kig på, hvordan du kan karakterisere genren. Er der tale om samfundsdebat, underholdning, læring eller noget helt fjerde?

Det kan også være godt at se på afsenderen og hensigten bag podcasten. Har afsenderen en forudsætning for at beskæftige sig med det pågældende emne? Har afsenderen en bestemt politisk eller samfundskritisk holdning? Er der et specielt budskab, som afsenderen vil overbevise modtagerne om?

Dernæst kan det være relevant at kigge på målgruppen for podcasten. Hvordan kan man høre, at podcasten henvender sig til en bestemt målgruppe? Se fx på om sproget, virkemidlerne og emnevalget giver dig et fingerpeg om målgruppen.

Derudover kan det være relevant at se på forholdet mellem virkemidlerne og indholdet. Hvis det er en podcast baseret på tale, og handler den om samfundsrelevante emner, så kan du fx se på argumentation, appelformer, samt retoriske og sproglige virkemidler. Er podcasten baseret på fiktion, som fx en roman eller anden type fi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind