Musikvideo

 

En musikvideo er en kort video, som er knyttet til en bestemt sang og beregnet for tv og internetplatforme som YouTube. Formålet med videoen er at reklamere for kunstnerens musik, men det er også en måde, kunstneren kan udtrykke sig kreativt på. 

En musikvideo består af billeder, tekst og musik. I Dansk arbejder vi primært med billed- og tekstsiden og overlader musiksiden til faget Musik. Men det er altid relevant at undersøge i Dansk, hvordan billeder, tekst og musik spiller sammen.

Undergenrer inden for musikvideoer

Vi kan inddele musikvideoer i undergenrerne lyriske, narrative og koncert-/dansevideoer. De har hver deres kendetegn.

Lyrisk musikvideo

Her fortælles ikke en sammenhængende historie. Fokus ligger på følelser, stemninger, sanseindtryk og symboler, og videoens samlede udtryk kan derfor virke drømmende eller eksperimenterende. Billedsiden er ofte iøjnefaldende eller smuk. 

Eksempel

“Tættere På Himlen” (2010) af Burhan G feat. Nik & Jay er et godt eksempel på den lyriske musikvideo. De tre mænds ekstremt veltrænede, nøgne kroppe er i fokus. Kroppene fremstår næsten som gamle romerske skulpturer i et ellers tomt rum. 

Narrativ musikvideo

Her fortælles en fiktiv historie. Det kan være godt at skelne mellem, om fortællingen sker i videoens billedside eller i sangteksten. Er det i begge, bør du se på, hvordan de to spiller sammen. Ofte er det videoen, der udfolder en historie og dermed tilføjer et ekstra lag til hele nummeret.

Nogle narrative videoer har et klart handlingsforløb,...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind