Kortfilm

Kortfilmen er en ofte brugt genre i danskundervisningen. Kortfilmene er som navnet antyder korte udgaver af enten dokumentargenren eller spillefilmsgenren. Typisk vil en kortfilm have en spilletid fra et par minutter til lige under en time. Man kan sige, at forholdet mellem film og kortfilm svarer til forholdet mellem romaner og noveller.

Den danske kortfilmsproduktion har i mange år været meget aktiv. Danske kortfilm har siden 1998 vundet fire Oscars for bedste kortfilm. Senest med Anders Walters ”Helium” fra 2013. 

Kortfilmens genrer

Helt overordnet kan man skelne mellem dokumentariske og fiktive kortfilm. De dokumentariske kortfilm tager udgangspunkt i virkeligheden og forsøger på forskellig vis at fastholde begivenheder, handlinger eller stemninger gennem filmiske virkemidler.

De fiktive kortfilm er kendetegnet ved deres korte længde, som gør, at den filmiske fortælling skal skære alt overflødigt fra. Derfor handler kortfilmen ofte om en enkel handling eller begivenhed, stemning eller situation.

Kortfilmen indeholder i reglen kun få personer og foregår i ét miljø. Filmen er bygget op efter en stram dramaturgi, hvor alle handlinger og dialoger har betydning. Samtidigt vil kortfilm også ofte rumme symboler og symbolske handlinger.

Nogle kortfilm er dialogbaseret og lægger mest vægt på skuespillernes dialog, mens andre er handlingsbaserede og fokuserer på at vise skuespillernes handlinger.

En særlig genre er den lyriske kortfilm, der kan sammenlignes et digt. Den lyriske kortfilm bruger de filmiske virkemidler til at fastholde øjeblikke, stemninger og følelser. Typisk er den lyriske kortfilm præget af et symbolsk indh...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind