Gennem byen sidste gang

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet ”Gennem byen sidste gang”. Digtet er skrevet af Dan Turèll og udgivet første gang i 1977. Det er også udgivet i 1993 som såkaldt spoken word-digt med musik af Halfdan E.

Vi er i øjeblikket ved at lave analysehjælpen. Indtil videre kan du høre vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå digtet. Vi tilføjer de resterende sider i analysehjælpen, så snart de er færdige.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag ¨fra vores podcast:

Det er en forestilling om noget, der skal ske i fremtiden. Dan Turèll var ikke så gammel, da han skrev det her digt, 30-31 år, så det er jo en relativt ung mand, der forestiller sig, hvordan han skal gå igennem byen en sidste gang. [...] Digtet slutter med den her forestlling om, at han vil gå og have en tavs samtale med sine venner, der alle er genfærd, og han er selv en skygge, så han er jo også selv uvirkelig på en måde på den her vandring. Han er nærmest allerede død, da han går igennem byen og ser det hele med en døds eller en allerede døds blik. 

Det er også derfor, han ikke kan gribe ind [over for den sociale nød og elendighed, han bl.a. er vidne til på sin vandring gennem byen, red.]. Hans beskrivelse af sig selv er en beskrivelse af en person, der tager det hele med en sidste gang, men som allerede er udenfor verden. Han tager det hele ind gennem sanserne, som han stadigvæk har.

Det er den her tanke: hvad gør man den sidste dag før døden. Man kan sige, det er jo ikke en vild fest, som det lyriske jeg dyrker, men det er identifikationen med byen. Det er følelsen af at være til stede i verden for så til sidst ikke at være til stede i verden. Og det er også en accept af et livsvilkår. 

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gennem byen sidste gang

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.