Gartneren og Herskabet

Her får du hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere  kunsteventyret ”Gartneren og Herskabet”. Eventyret er skrevet af H.C. Andersen og udgivet i Eventyr fra 1872. Eventyret handler om en genial gartner, som bliver elsket og respekteret af alle andre end det herskab, som han arbejder for. 

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og perspektivering. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Desuden kan du lytte til vores podcast, hvor vi går i dybden med eventyret.

Eventyret indgik i opgave 5 ved eksamen i skriftlig Dansk på HTX 19. maj 2020. Opgaveformuleringen så sådan ud:

5. (uden for tema)

Analysér og fortolk H. C. Andersen: ”Gartneren og herskabet” (tekst 11). Perspektiver til den litteraturhistoriske sammenhæng, teksten indgår i.

Overskrift: Gartneren og herskabet

Med analysehjælpen her får du god hjælp til at besvare opgaven. Du kan dog også bruge den, hvis du arbejder med teksten i andre sammenhænge.

Her kan du se vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er kun få af de typiske eventyrtræk

”Gartneren og herskabet” er et eventyr, men det er et af H.C. Andersens mere moderne eventyr. Der er ikke lige så mange af de typiske eventyrtræk, som vi er vante til at finde i Andersens eventyr. Der er ligefrem enkelte elementer, som virker helt fremmede for eventyrgenren. 

Et typisk eventyrtræk er dog fortælleteknikken med den alvidende fortæller, som fortæller i datid. Eventyret foregår i en ubestemmelig eventyrtid, som det er svært at sætte årstal på. Til gengæld er stedet mere konkret, end vi er vante til i et eventyr. Handling udspiller sig nemlig omkring en dansk herregård. Det bliver understreget, da Dannebrog bliver hejst i haven til sidst. 

Det virker også meget usædvanligt, at gartneren har det gode, danske navn Larsen. Det hverdagsagtige navn har ikke noget særligt eventyrligt præg. 

Miljøet har dog visse eventyrtræk. Handlingen udspiller sig bl.a. blandt det adelige herskab, og der kommer også en enkelt prinsesse forbi.

Det tydeligste eventyrtræk finder vi dog i komposition, hvor Larsen må gå gennem tre ”prøvelser”, hvor herskabet sætter spørgsmålstegn ved hans evner. Først omkring æblerne og pærerne, så omkring meloner og endelig omkring den blå blomst. Herskabet tror ikke på Larsens evner, men hver gang må acceptere, at han vinder stor anerkendelse i fornemme kredse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gartneren og Herskabet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.