Fysik A STX - 20. maj 2020

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Fysik A på STX 20. maj 2020. Eksamenssættet bestod af 7 opgaver med i alt 15 spørgsmål. Bemærk at i opgave 7 som var årets emne (hospitalsfysik), har vi ikke besvaret spørgsmål 7.c. Alle de resterende 14 spørgsmål har vi besvaret.

Her ser du uddrag fra besvarelsen af opgave 6.b:

Det oplyses, at paternosterens fart er konstant. Dermed kan cirkelbevægelsen i bunden betegnes som en jævn cirkelbevægelse. Det gælder, at: 

Den resulterende kraft, Fres, i en jævn cirkelbevægelse er altid rettet mod centrum.

Dermed vil den resulterende kraft på personen i bunden af bevægelsen være rettet opad:

Vi har illustreret retningen af den resulterende kraft i bunden af cirkelbevægelsen. Den er opad og mod centrum af cirkelbevægelsen. 

Den resulterende kraft kan beskrives som summen af alle kræfter, der virker på personen. Hvis vi ser bort fra gnidning, luftmodstand og så videre, virker der kun to kræfter på personen: Tyngdekraften, Ft, som virker nedad, og kraften fra elevatorgulvet, FN, som her i bunden af bevægelsen virker opad. Da summen af disse to kræfter skal være lig med den resulterende kraft, kan vi opstille denne vektorligning:

Vi har her illustreret FN og Ft i et kraftdiagram:

Kraftdiagram. Bemærk, at FN er større end Ft, da summen af disse to kræfter skal være lig med den resulterende kraft som peger opad.

Da alle tre vektorer (Fres, FN og Ft) ligger langs den samme akse ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fysik A STX - 20. maj 2020

[4]
Bedømmelser
 • 17-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  I opgave 4.b lader det til at svaret er forkert, da han regner med gram, men ender med Newton som enhed, uden at regne med en faktor 1000. Så svaret burde være 1.3mN eller 0.0013N.
  Tak for feedback. Du har naturligvis ret i din kritik. Vi har nu justeret i besvarelsen, så facit bliver 1,3 mN og ikke 1,3 N.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 12-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 16-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 19-03-2021
  Givet af 3.g'er på STX