Baggrundsinformation

Marie Grubbe var en adelskvinde, der giftede sig under sin stand

Bag J.P. Jacobsens roman gemmer sig en virkelig historisk person. Marie Grubbe blev født i 1643 som datter af Erik Grubbe, herremanden på Tjele Hovedgård et stykke uden for Viborg. Hun døde i 1718, men havde på det tidspunkt for længst forladt samfundets øverste lag. 

Marie Grubbe blev nemlig berømt og berygtet for at gifte sig med en mand, der slet ikke havde samme sociale status som hende selv: kusken og ladefogeden Søren Sørensen Møller. Det var hendes tredje ægteskab og ifølge Marie Grubbe selv også det lykkeligste. 

Hendes første ægteskab blev indgået i 1660 med kongens såkaldt uægte søn, Ulrik Frederik Gyldenløve. Han ønskede dog efter syv års ægteskab at blive skilt fra Marie, der flere gange var ham utro. Skilsmissen gik først igennem tre år senere, i 1670.

Det samme skete i hendes andet ægteskab, som hun indgik i 1673 med adelsmanden Palle Dyre. Sammen med ham overtog Marie Grubbe sit fødehjem, Tjele Herregård. Det var her hun indledte en affære med Søren Sørensen Møller, som senere blev hendes tredje mand. 

Affæren stod efter sigende på gennem mange år og vakte så stor skandale, at Marie Grubbes familie slog hånden af hende. Hun måtte flygte langt væk med Søren Sørensen Møller. Sammen slog de sig med tiden ned ved Grønsund på Falster, hvor de drev færgekro og færgefart mellem Falster og Møn, og her endte de begge deres dage.

Søren var en r...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind