Personer og miljø

Marie Grubbe er ved at blive en ung, seksuelt frigjort kvinde 

Da vi første gang møder Marie Grubbe, bliver hun beskrevet på den her måde: 

De Menneskelæber, som aandede denne Luft, vare svulmende og friske, den Barm, den højnede, var ung og spæd. Barmen var spæd og Foden var spæd, Midjen smal, Væksten slank, og der var en vis mager Styrke i den hele Skikkelse. Frodigt var kun det stærke, dunkeltgyldne Haar, der halvt var bundet og halvt hang løst; for den lille, mørkeblaa Fløjelshue var gleden af og hang om Halsen i sine knyttede Hagebaand ned paa Ryggen som en lille Munkehætte.

Af beskrivelsen forstår vi, at Marie Grubbe befinder sig et sted imellem barn og voksen. Hendes barm er endnu ikke fuldt udviklet, men hendes læber er til gengæld ”svulmende” og hendes hår er ”frodigt”. 

Samtidig får vi et første indblik i hendes personlighed: Hendes frisure er gået op, og hendes hue er gledet ned. Det viser, at hun er lidt sjusket eller snarere skødesløs. Hun virker ikke så optaget af, hvordan håret og påklædningen burde sidde. Det antyder også, at hun ikke får så meget op i omgivelsernes forventninger til hende.

Hendes tanker kredser om seksualitet og overgreb

Indledningen viser desuden, at seksualiteten spiller en stor rolle for Marie Grubbe. Hun har en lang tankestrøm om forskellige fornemme kvinder, som hun har læst om. Tankestrømmen udvikler sig til en slags erotisk fantasi, hvor det lader til at Marie Grubbe bliver opstemt ved tanken om, at de fornemme kvinder bliver ’taget’ hårdt og brutalt af mænd, der er lavere i det sociale hierarki. Det er altså som om, hendes tanker i indledningen kredser om seksualitet og overgreb.

Det ser vi fx i slutningen af tankestrømmen, hvor det er sagndronning Brunhilde, som Marie Grubbe lader til at spejle sig i:

Og de slæber Dronning Bru...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind