Fortælleteknik

Fortælleren er alvidende og bruger enkelte kommentarer

Fortælleren i Fru Marie Grubbe er en tredjepersonsfortæller. Det kan vi se, fordi fortælleren omtaler personerne i tredjeperson. Herudover er fortælleren overvejende skjult. Det betyder, at fortælleren det meste af tiden holder sig fra at kommentere sin fortælling. 

Dog er der et par enkelte steder, hvor fortælleren på en diskret måde gør opmærksom på sig selv. Fx giver fortælleren en vurdering af Marie Grubbes udseende, når der står, at ”Hun var nydelig var hun”. Især den sidste tilføjelse ”var hun” indikerer, at der er tale om en form for fortællerkommentar, som afslører fortællerens egen holdning.

Fortælleren er også alvidende. Det kan vi se, fordi fortælleren ubesværet kan bevæge sig ind og ud af Marie Grubbes tanker. Fx ved fortælleren, at solen skærer i hendes øjne, og at en lille edderkop, som løber over hendes hånd, giver hende en kildrende fornemmelse. Vi får også direkte adgang til en længere tankestrøm, der gengives med citationstegn, selv om det altså ’bare’ er tanker. 

Herudover ved fortælleren også besked om andre ting, der foregår i teksten. Fx kan fortælleren redegøre for hele den lange vej, som den luft, vi får beskrevet i begyndelsen af teksten, har taget. På den måde har fortælleren det store overblik over begivenhederne i teksten og kan vælge at zoome ind og ud på bestemte detaljer alt efter forgodtbefindende.

Alt det fortæller os, at der er tale om en alvidende fortæller, der kan skift fokus og fx zoome ind og ud efter behov.

Virkning 

Romanens alvidende tredjepersonsfortæller udstråler autoritet og sikkerhed i sin måde at fortælle på. Fortælleren har overblik over sin fortælling, og det får os som læsere til at stole på det, vi får fortalt.

Som sagt er fortælleren skjult det meste af tiden, men et par enkelte gange kommer fortælleren med sin egen vurdering. Hvis en fortæller er meget tydeligt til stede i en tekst, kan vi som læsere godt komme til at føle, at fortælleren vil styre eller manipulere vores læsning. 

Når der til gengæld ikke er så mange fortællerkommentarer, kan det give indtryk af, at fortælleren er mere objektiv i sin ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind