Analyse

Fru Marie Grubbe er én af de vigtigste naturalistiske romaner i dansk litteraturhistorie. Den er skrevet af J.P. Jacobsen og udkom i 1876. På de næste sider kan du læse vores analyse af romanens berømte indledning. Vi fokuserer særligt på:

Vi indleder analysen med at stille en række arbejdsspørgsmål, som vi anbefaler dig at begynde med, inden du læser vores analyse. Selv om vi kun fokuserer på romanens indledning, er de analytiske pointer også relevante, hvis du skal analysere hele romanen eller andre dele af den.

Se også vores model for romananalyse:

Romananalyse

Denne analysemodel er en hjælp for dig, som skal i gang med en analyse af roman. Modellen kan hjælpe dig, uanset hvilken romangenre du skal analysere, og uanset om du skriver din opgave i Dansk eller Engelsk. Du kan også sagtens få hjælp, hvis du blot skal lave en analyse og fortolkning af et romanuddrag.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analyse:

Marie Grubbe tilhører et landligt overklassemiljø

I indledningen til romanen bliver vi præsenteret for det fysiske og sociale miljø, som Marie Grubbe lever i. Hun bor på Tjele Hovedgaard, som er en gammel herregård i nærheden af Viborg. Hun er datter af herremanden, hvilket betyder, at hun er født ind i den landlige overklasse. 

Der er flere forhold, der viser os, at hun er privilegeret. For det første virker det ikke til, at hun skal noget. Hun har tid til bare at gå og lave ingenting i haven uden noget egentligt formål. Det viser os, at hun ikke behøver at arbejde for føden som stort set alle andre store piger i datiden skulle. 

For det andet er der hendes påklædning. Fx har hun ”store Poseærmer af fint, hollandsk Lin” og røde sløjfer på både brystet og skoene. På en tilsyneladende helt almindelig hverdag er hun altså fint klædt på, og det peger på, at hun kommer fra overklassen. Samtidig lader hendes påklædning til at være ret upraktisk, hvilket understreger, at hun ikke forventes at udføre fysisk arbejde. Det er også en overklassemarkør.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind