[2]

Fru Marie Grubbe

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere et uddrag af Fru Marie Grubbe (1876) af J.P. Jacobsen. 

Vi giver dig et grundigt resumé og en detaljeret analyse af romanens indledning, som er den mest berømte del af Fru Marie Grubbe. Du får også hjælp til at forstå baggrunden for både indledningen og romanen som helhed. Vi hjælper dig desuden med at fortolke og perspektivere indledningen til resten af romanen og til naturalismen, som er den periode, Fru Marie Grubbe stammer fra. 

Endelig har vi indsat en kommenteret udgave af indledningen med ordforklaringer til de vanskelige ord samt forklaringer af handlingsforløbet, så du bedre kan forstå teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Seksualiteten er en drivkraft for Marie Grubbe igennem hele romanen 

I romanens indledning fremstår Marie Grubbe som en seksuelt frigjort, ung kvinde. Romanen problematiserer ikke denne frie seksualitet, nærmest tværtimod. Den fremstiller seksualiteten som noget naturligt, som en naturlig drift. Derfor forstår vi allerede på baggrund af indledningen, at romanens holdning er, at seksuelt begær ikke er noget at skamme sig over.

Faktisk viser seksualiteten sig i løbet af romanen at være en enorm drivkraft i Marie Grubbes liv. Hun bliver gift tre gange, og først i det sidste ægteskab opnår hun ro og lykke. Først bliver hun gift med en kongesøn. Her stiger hun helt til tops i forhold til prestige og magt. Men hun er utilfredsstillet både seksuelt og psykologisk. Derfor ender ægteskabet i skilsmisse. 

Det samme gør sig gældende i hendes andet ægteskab, hvor hun bliver gift med en ældre, magelig adelsmand. Her har hun alt, hvad hun kan drømme om materielt set, men derudover er ægteskabet kærlighedsløst og tomt. 

Først i det sidste ægteskab opnår hun både den seksuelle og sjælelige tilfredsstillelse, som hun har længtes efter. Her bliver hun gift med en fattig staldkarl, som hun bliver forelsket i, da hun ser ham redde skræmte heste ud af en brændende bygning. Hun bliver betaget af hans kropslighed og handlekraft. Hendes beslutning om at gifte sig med ham udspringer derfor i høj grad af hendes begær og af hendes sanselighed.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fru Marie Grubbe

[2]
Bedømmelser
  • 27-04-2024
    Givet af 2.g'er på STX
  • 18-05-2021
    Givet af 1.g'er på STX