Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Fribytter” er programdigt for den litterære retning, vi kalder ekspressionismen. Programdigtet introducerer læserne for de tanker og kunstneriske idéer, som ekspressionisterne arbejder ud fra. Vi kan sige, at ”Fribytter” både er et ekspressionistisk digt og en beskrivelse af, hvordan og hvorfor et ekspressionistisk digt bliver til.

Digter bruger fribytteren som et billede på den ekspressionistiske digter. I første strofe bliver det beskrevet, hvordan fribytteren flakker omkring på havet og betragter omgivelsernes omvendte spejlbilleder i vandoverfladen. Han sover ikke, men han er heller ikke helt vågen – han ”døser”.

Den halvsovende, døsige tilstand er et godt billede på det forhold mellem den indre verden og den ydre virkelighed, som ”Fribytter” beskriver.

Fribytteren er ikke helt vågen. Han ser ikke verden klart, objektivt og nøgternt, sådan som den er uafhængigt af hans bevidsthed. Han sover dog heller ikke. Han ser derfor heller ikke rene drømmebilleder, som ikke har noget at gøre med verden uden for hans bevidsthed. Han befind...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind