Baggrundsinformation

Tom Kristensens forfatterskab har ekspressionistiske træk

”Fribytter” er åbningsdigtet i Tom Kristensens debutdigtsamling Fribytterdrømme, som udkom i 1920. Digtet og samlingen betragtes ofte som startskuddet på den litterære retning, som dominerede dansk litteratur i årene efter 1. verdenskrig: Ekspressionismen.

Tom Kristensen var frontfiguren for den ekspressionistiske bevægelse i Danmark, som også talte forfattere som Rudolf Broby-Johansen og Emil Bønnelycke.

Johannes V. Jensen havde i sin digtsamling fra 1906, der slet og ret hedder Digte 1906, antydet nogle af de modernistiske træk, der senere blev udfoldet yderligere af bl.a. ekspressionister som Tom Kristensen.

Forbindelsen mellem Johannes V. Jensen og Tom Kristensen er især tydelig i et andet digt fra Fribytterdrømme, nemlig ”Landet Atlantis”, der indeholder ordene: ”Skøn som en sønderskudt Banegaard”.

Ordene vækker mindelser om alle de banegårde, der lå i ruiner efter 1. verdenskrig, men de sender også tankerne mod Jensens digt ”På Memphis station”, som netop udspiller sig på en trøstesløs banegård. ”På Memphis station” foregriber nogle af de nyskabelser, som vi finder i ”Fribytter”. Ikke mindst i det subjektive perspektiv, som præger begge digte.

Ekspressionismen har fokus på subjektets indre

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind