Billedsprog

Fribytteren er et symbol på digteren

”Fribytter” indeholder en del billedsprog. Vi må først forstå fribytterskikkelsens overordnede symbolske betydning, før vi kan læse og forstå digtets andre metaforer og sammenligninger.

”Fribytter” er nemlig et digt, der handler om at digte. Digtet beskriver forholdet mellem digteren og den verden, han digter om.

Fribytteren er et symbol på digteren, og det vand, som han sejler på og dykker ned i, det vand, der spejler verden, men bliver dugget af ”Drømmenes Aande”, er hans bevidsthed eller sind.

Symbolikken kan være svær at gennemskue første gang, man læser digtet. Især hvis man læser digtet uden at kende den sammenhæng, det er udgivet i. ”Fribytter” er nemlig det første digt i Tom Kristensens første digtsamling, der hedder ”Fribytterdrømme”. Titlen på digtsamlingen giver på den måde en nøgle til at forstå symbolikken i åbningsdigtet – hvis ”Fribytterdrømme” er en samling af digte, så må en fribytterdrøm være et digt, og så må fribytteren være en digter.

”Fribytter” selv afslører også gradvist, at digtet i virkeligheden handler om noget andet end en faktisk fribytter. De to første strofer beskriver en omflakkende sejlads og oplevelser af fremmede lande. De to strofer giver umiddelbar mening som beskrivelser af en...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind