Fri mig for Disneys hvide skønheds­idealer

Her kan du få hjælp til at analysere Tina Splidsboels debatindlæg “Fri mig for Disneys hvide skønhedsidealer”, som har været en del af Vejledende opgavesæt 2 til skriftlig eksamen i Dansk på HHX 2019. Udover hjælp til analyse af teksten kan du finde et overblik over tekstens synspunkter, samt idéer til vurdering og diskussion.

Opgaveformulering

Foretag en analyse af ”Fri mig for Disneys hvide skønhedsidealer” med særligt fokus på argumentation, sproglige virkemidler og modtagere. Vurdér debatindlæggets gennemslagskraft i forhold til modtagerne. Diskutér artiklens overordnede problemstillinger.

Tekstgrundlag:

Tekst 2: Tina Splidsboel: ”Fri mig for Disneys hvide skønhedsidealer”.

Debatindlæg i Politiken, den 6. juli 2018.

Fakta om teksten

Titel: “Fri mig for Disneys skønhedsidealer”
Afsender: Tina Splidsboel
Udgivelse og dato: 6. juli 2018, Politiken
Genre: Debatindlæg

Debatindlægget “Fri mig for Disneys hvide skønhedsidealer” blev bragt i Politiken i 2018. Afsenderen Tina Splidsboel udtrykker sin frustration over, at hendes datter i en alder af tre et halvt allerede har adopteret et skønhedsideal, som siger, at det er mest smukt at være hvid og blond, og dermed er frustreret over sin egen hud- og hårfarve. Splidsboel gør sig nogle overvejelser over, hvor dette ensrettede skønhedsideal kommer fra, og peger blandt andet på Disney og de øvrige koncerner inden for underholdningsindustrien, som ifølge Splidsboel har en stærk tendens til at foretrække hvide heltinder.

Vejledning til analyse og vurdering

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til Analyse og vurdering på HHX og HTX. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med.

Analyse og vurdering på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og vurdering i Dansk. Vi ser på, hvordan du skal forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning får du hjælp i alle faser af arbejdet. Analyse og vurdering er en genre, som altid indgår i eksamensopgaverne på HHX og HTX.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fri mig for Disneys hvide skønhedsidealer

[5]
Bedømmelser
 • 24-03-2021
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 07-10-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 30-09-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 23-09-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år