[15]

Fremstillinger af alkohol og alkoholkultur

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om fremstillinger af alkohol og alkoholkultur ud fra kampagnefilmen “Man kan da aldrig få for meget pølse!?!” af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse, samt digtet “Tømmermænd” af Klaus Rifbjerg. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 21. maj 2021. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af kampagnefilmens virkemidler og genretræk, med fokus på hvordan de er med til at formidle budskabet. Du skal også sammenligne kampagnefilmens fremstilling af alkohol og alkoholkultur med digtets og relatere din sammenligning til teksternes genrer og/eller historiske kontekst.  

Udover analysen indeholder opgavehjælpen resumeer af teksterne. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og til at sammenligne kildeteksternes fremstilling af alkohol og alkoholkultur.

Hvis du vil have en kort introduktion til opgaven og de to kildetekster, kan du også høre vores podcast om den.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Underlægningsmusik og klipning viser det pres, Mads bliver udsat for

Fra ca. 01:20 begynder tempoet i både underlægningsmusikken og klipningen at stige. Det øgede tempo i både billede og lyd er med til at sende et signal om, at Mads i stigende grad føler sig udsat for pres og bliver mere og mere frustreret over sin situation. Vi ser også frustrationen illustreret gennem de gentagne klip til billedet, hvor Mads ligger på bjerg af pølser, og får større og større mængder pølser kastet i ansigtet. Gennem både billede og lyd bliver der altså lavet en spændingsopbygning.

Tempoet stiger og stiger, indtil Mads til sidst råber stop og spændingen udløses (01:37). Faktisk begynder hans råb i lydsporet, allerede inden vi ser ham råbe på billedet (et andet filmisk virkemiddel kaldet ‘lydbro’), hvilket også er med til at øge intensiteten i disse scener.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fremstillinger af alkohol og alkoholkultur

[15]
Bedømmelser
 • 16-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 01-05-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 30-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 07-01-2024
  Givet af 2.g'er på STX