[10]

Fremstillingen af skurke, helte og ofre i dokumentar­film

I denne opgavehjælp kan du få hjælp til at skrive en analyserende artikel om fremstillingen af skurke, helte og ofre i dokumentarfilm. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX den 11. august 2020. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af et uddrag fra dokumentaren Svømmestjerner - under overfladen med særligt fokus på, hvordan dokumentaren bruger filmiske virkemidler til at fremstille elitesvømmerne og deres trænere.

Der er desuden krav om en vurdering af personfremstillingens troværdighed og en perspektivering til dokumentargenren.

Udover analysen indeholder vores opgavehjælp et resumé af dokumentaren, så du kan være sikker på, at du har fået det hele med. Vi hjælper dig også til at forstå opgaveformuleringens krav.

Uddrag

Nedenfor kan du læse et uddrag fra vores opgavehjælp til dokumentaren:

Det kan skade troværdigheden, at de filmiske virkemidler tydeligt prøver at påvirke seernes følelser

Selve filmens form kan også have indflydelse på, hvor troværdig personfremstillingen er. Det er nemlig meget tydeligt, at instruktøren bag filmen gerne vil skabe et helt bestemt følelsesmæssigt indtryk hos seerne, og der er skruet rigtig meget op for de filmiske virkemidler for at skabe denne følelsesmæssige påvirkning.

Det ser vi fx i den meget dystre underlægningsmusik, som ledsager de fleste af scenerne i uddraget, samt den generelt mørke visuelle stil, som kendetegner billedsiden - fx i præsentation af Farum Svømmehal. Slow-motion sekvensen med vægten er også helt unødvendig ift. at dokumentere historien (det er ikke engang Regan, vi ser, men sandsynligvis blot en sortklædt statist). Vægten bliver dermed mere et slags visuelt stunt, der skal påvirke seernes følelser i negativ retning, end et reelt bidrag til dokumentation af filmens pointer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fremstillingen af skurke, helte og ofre i dokumentarfilm

[10]
Bedømmelser
 • 04-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  synes det er træls der ikke er konkrete eksempler, det er jo derfor man køber studienet
 • 10-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 03-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 19-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX