Analyse

Her får du hjælp til at analysere "Fredag, Lørdag, Søndag" af Vita Andersen. I analysehjælpen har vi særligt fokus på disse ting:

Du vil dog også finde gode pointer om andre virkemidler og analysepunkter, hvis du læser siderne. 

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere digtene, kan du kaste et blik på vores vejledning til digtanalyse:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Parret ser lykkelige ud, men de taler næsten ikke med hinanden

På overfladen ser parret lykkelige og velfungerende ud. De har mange penge, smukke ting, og de lader til at være enige om, hvordan de bedst muligt tilbringer deres fritid. Det lyriske jeg er meget bevidst om, hvordan de ser ud udefra:

efter filmen
går vi hånd i hånd
hen til bageren
jeg har min nye frakke på
alle kan se os
vi ser lykkelige ud

Den nye jakke signalerer velstand, turen til bageren signalerer, at de hygger sig sammen og al deres holden i hånd signalerer intimitet og kærlighed – både overfor andre, men måske også overfor hinanden. Bag facaden lurer der nemlig en tomhed, som bl.a. afslører sig ved, at parret stort set ikke taler sammen:

vi har fået det ligesom vi gerne ville
vi har ikke mere at tale om 

Parret er kørt trætte i deres tilsyneladende komfortable tilværelse. Det er eksempelvis sigende, at det hyggelige fredagsmåltid bliver indtaget foran fjernsynet, ikke ved et spisebord, hvor de skal se hinanden i øjnene og blive nødt til at tale sammen. Fjernsynet spiller i det hele taget en stor rolle i parrets weekendrutiner. Efter søndagens frokost håber de begge, at der kommer en film i fjernsynet – det ville være katastrofalt, hvis der ikke var nogen adspredelse, og de i stedet blev tvunget til at tale med hinanden. Det er formentlig også årsagen til, at de holder hele tre søndagsaviser – de vil nødigt løbe tør for læsestof, inden måltidet er overstået. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind