Fredag, Lørdag, Søndag

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke “Fredag, Lørdag, Søndag”. De tre digte er skrevet af Vita Andersen i Tryghedsnarkomaner fra 1977. De læses næsten altid som ét sammenhængende digt på grund af deres fælles tema og personer. 

Du får et resumé af digtene, som giver dig overblik over handlingen. Dernæst gennemgår vi de vigtigste punkter, som det er godt at have med i en analyse. Du finder også nogle spørgsmål, som du kan bruge til at få hul på dit arbejde med teksten. Til sidst får du hjælp til at fortolke digtene.

Du kan også høre vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå digtene. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Genren bliver ofte nedsættende kaldt knækprosa

”Fredag”, ”Lørdag” og ”Søndag” er prosadigte. Det vil sige, at digtene er skrevet i et almindeligt hverdagssprog, selvom de er sat op i strofer og vers. Stroferne og versene varierer i længde. Der er ingen faste rim- eller rytmemønstre, og sproget er ikke lige så fortættet og rigt på billedsprog, som det er tilfældet med mere traditionel lyrik. 

Vita Andersens særlige form for prosadigtning fik i halvfjerdserne den nedsættende betegnelse knækprosa af en kritikker, som ikke syntes, at digtene var rigtig lyrik. Kritikeren mente, at de i virkeligheden var kortprosatekster, hvor linjerne var knækkende, så de skulle ligne digte. Sproget i de tre digte bruger ikke mange af lyrikkens traditionelle virkemidler, men formen med vers og strofer betyder, at vi alligevel opfatter teksterne som digte. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fredag, Lørdag, Søndag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.