Analyserende artikel om forventninger

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at skrive en analyserende artikel om forventninger. Artiklen skal bygge på novellen ”Negle”. Novellen er skrevet af Sanne Søndergaard og udgivet i novellesamlingen Nej fra 2020.

Den analyserende artikel var opgave 1 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HF den 18. maj 2022. 

Opgaveformuleringen så sådan ud:

Analyserende artikel

Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger tekster om personer, som tynges af andres og egne forventninger. I din artikel skal du analysere, fortolke og perspektivere novellen Negle (tekst 1).

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:

  • at analysere og fortolke Negle (tekst 1) med fokus på, hvordan hovedpersonens følelse af at være tynget af andres og egne forventninger bliver fremstillet. Du skal herunder komme ind på personkarakteristik, kønsproblematikker og brugen af symboler
  • at perspektivere din analyse og fortolkning til det overordnede emne for artiklen, idet du inddrager et eller flere eksempler fra fx litteratur eller film
  • at formidle din tekstforståelse klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning

I podcasten tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, men du kan sagtens bruge den, hvis du arbejder med novellen i en anden sammenhæng.

Analyserende artikel

Du kan få mere hjælp til at skrive din analyserende artikel her.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Men nu skal hun så op at lave et bevis i matematik, og hun var der ikke den dag, det blev gennemgået. Hun har svært ved at forstå det. Så hun nervøs for det, og hun sms’er lidt med veninden Nanna, der har nogle noter, og hun kan ikke rigtig gennemskue de noter heller.

Teksten er så ligesom bygget op mod dagen efter, hvor hun så skal til timen og gennemgå beviset, og det lykkedes ikke særlig godt for hende.

Så sker der noget i løbet af novellen, hvor det glider fra, at hun bider negle, til hun begynder at gøre noget andet ubehageligt ved sig selv, nemlig at smække sig med en elastik, hun tager om håndleddet. Så vi får ret hurtigt en fornemmelse af, at det er en person her, der har en lidt selvskadende adfærd. Så det er nok udtryk for nogle større problemer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyserende artikel om forventninger

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.