Forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på

Her finder du inspiration til en introducerende artikel om forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på. Vi arbejder med digtet ”DU KOMMER I HELVEDE MIN BROR” af Yahya Hassan og tekstuddraget fra Vor tids helt af Jacob Skyggebjerg.

Vi sammenligner teksterne og ser på, hvordan du kan bruge dem til at introducere emnet om forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på. Vi giver dig også baggrundsviden om emnet og ideer til uddybning og perspektivering.

Opgaven stammer fra dansk skriftlig eksamen på HF, 23. maj 2017.

Introducerende artikel om forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på

Skriv en introducerende artikel om forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på. 
Som en central del af din artikel skal du sammenligne måden at skrive selvbiografisk på i teksterne af Yahya Hassan (tekst 7a) og Jacob Skyggebjerg (tekst 7b). 
Desuden skal du inddrage materiale fra hæfte 1.

Indgangsvinkler til emnet

Her giver vi tre mulige indgangsvinkler, som du kan bruge i en opgave om forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på. Du kan benytte en eller flere af indgangsvinklerne til at skabe fokus i en introducerende artikel.

Virkelighed og fiktion i selvbiografisk litteratur

Du kan fokusere på, i hvor høj grad en litterær selvbiografi er virkelighed, og i hvor høj grad den er fiktion. Nogle former for selvbiografisk litteratur prøver at komme så tæt på virkeligheden som muligt, mens andre helt bevidst er meget fiktive. Alle selvbiografier indeholder det fiktive, for ingen kan beskrive deres liv hundrede procent, som det var.

Kritisk litteratur eller neutralt beskrivende litteratur

Du kan fokusere på, at selvbiografisk litteratur ofte kritiserer et eller andet. Det kan fx være forfatterens forældre eller det miljø, forfatteren er vokset op i. Men selvbiografisk litteratur kan også forsøge at beskrive forfatterens liv mere neutralt, måske som en skildring af en bestemt historisk periode. Du kan diskutere, hvad formålet kan være med disse to forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på.

Identitetsskabelse gennem selvbiografi

Du kan fokusere på, at selvbiografisk litteratur kan være en måde for forfatteren at skabe en identitet. Ved at fortælle historien om sit eget liv sætter forfatteren ord på, hvordan hans barndom har været, og hvad han er rundet af. Dermed er selvbiografien med til at definere forfatterens personlige identitet. Et opgør med barndomsmiljøet kan fx være en måde at skabe en ny identitet, som er anderledes end den, forfatteren har fået af sine forældre.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forskellige måder at skrive selvbiografisk litteratur på

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.