[3]

Forplantning

Biologi C, B og A + Biotek A.

Forplantning hos mennesker involverer, at en sædcelle fra en mand befrugter en ægcelle fra en kvinde. Befrugtningen danner en zygote, som kan dele sig og efterhånden udvikle sig til et foster og siden et barn.

Her i kompendiet gennemgår vi, hvad du skal vide om menneskets forplantning og hormonelle regulering af fertiliteten.

Her kan du læse et uddrag af afsnittet om menstruationscyklussen

...

2. Ægløsning

Ægcellen er færdigmodnet ca. midt i menstruationscyklussen. Ægcellen frigives nu fra folliklen til en æggeleder ved ægløsning. Ægløsningen stimuleres af blodets indhold af LH, som er meget højt pga. den positive feedback. Ægcellen kan befrugtes af en sædcelle, mens ægcellen er i æggestokken.

3. Lutealfasen

Lutealfasen er perioden fra ægløsningen til næste menstruation. Folliklen omdannes efter ægløsningen til det gule legeme. Det gule legeme stimuleres af LH til at producere progesteron. Progesteron stimulerer livmoderslimhinden til at danne slim og blive mere svampet, så slimhinden er klar til at implementere en befrugtet ægcelle i lutealfasen.

Folliklens omdannelse til det gule legeme betyder, at produktionen af østrogen falder. Østrogen udøver derfor ikke længere positiv feedback på FSH og LH. Den lavere koncentration af østrogen kombineret med progesteron udøver i stedet negativ feedback på FSH og LH.

Den negative feedback betyder, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forplantning

[3]
Bedømmelser
  • 20-06-2022
    Givet af 2.g'er på STX
  • 29-03-2022
    Givet af 1.g'er på STX
  • 12-03-2021
    Givet af 1.g'er på STX