Dramaturgi

Her hjælper vi dig med at analysere dramaturgi i kortfilmen “Pistol”. Dramaturgi dækker både over filmens opbygning og måden, den skaber spænding på. 

Filmens komposition følger berettermodellen

Kortfilmen “Pistol” varer kun godt fire minutter. Opgavens tekst 3b rummer en definition på kortfilm fra gyldendal.dk. Teksten forklarer, er målet med en kortfilm er at fortælle mest muligt på kortest mulig tid. Desuden bør man i en analyse undersøge, hvordan filmens virkemidler og dramaturgi spiller sammen med genren. De to ting kan vi se nærmere på ved at placere “Pistol” i berettermodellen. Her bliver det nemlig tydeligt, at filmen fortæller utroligt meget på kort tid - netop ved hjælp af sine virkemidler og dramaturgi. Vi kan samtidig bruge berettermodellen til at beskrive, hvordan handlingen og spændingen udvikler sig i løbet af filmen. 

Anslag (00:00-00:52)

Vi ser Bilal stå og undersøge en pistol. Det er et varsel, dels om hans utilfredshed med at være nederst i magtspillet (den centrale konflikt), og dels om den afgørende rolle, pistolen kommer til at spille i konflikten. Imens høres noget, der lyder som torden eller bombardementer, og derefter dræber Bilal tilsyneladende en ældre dreng. Filmens anslag fanger vores interesse ved at spille på vores fordomme om børnesoldater: På grund af Bilals hudfarve, pistolen, drabet og de rå omgivelser ledes vi til at tro, at vi befinder os i en krigszone i Mellemøsten. 

Præsentation (00:53-01:14)

Den ældre dreng springer op, og det virkelige gevær, han bar i anslaget, er nu et legetøjsgevær. Vi indser, at vi er blevet vildledt, og at anslaget var skildret via Bilals fantasi. Tilbage i virkeligheden skændes de to drenge om, hvem der har vundet krigslegen, og den ældre dreng snyder Bilal for sejren. Bilals ønske om at vinde legen er et varsel om, at han senere vil prøve ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind