Pistol

Opgaven om, hvordan forholdet mellem fantasi og virkelighed fremstilles i fiktive tekster, stammer fra HF-eksamen i Dansk A fra den 2. december 2019. Den tager udgangspunkt i kortfilmen “Pistol”. Kortfilmen benytter sig af forskellige virkemidler og dramaturgi til at fremstille magtspillet mellem personerne samt forholdet mellem fantasi og virkelighed. 

På de følgende sider får du et resumé af kortfilmen, hvorefter vi dykker ned i personkarakteristik, dramaturgi og filmiske virkemidler. Vi giver dig også et bud på en fortolkning af filmen. Dermed får du et godt udgangspunkt for at kunne besvare opgaven. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen:

Surprise og suspense 

Surprise er, når vi ikke ved mere end filmens personer og derfor bliver overraskede, når noget uventet sker. Suspense er, når vi ved mere end personerne og derfor føler frygt på deres vegne. 

To eksempler på surprise i “Pistol” er, at Bilals ven ikke er død alligevel (00:53-00:58), og at en bevæbnet narkoman springer ind i faderens taxa (01: 29-01:49). Begge situationer overrasker. Modsat os ved Bilal godt, at vennen ikke er rigtigt død, men det ved vi ikke. Vi ser nemlig episoden gennem Bilals fantasi. 

Den lange sekvens, hvor Bilal leger med narkomanen, er generelt præget af suspense. Det er den, fordi vi og faderen - modsat Bilal - forstår, at manden er psykisk ustabil og han har en pistol. Vi ser altså en fare, som hovedpersonen ikke ser, og vi kan ikke advare ham. Følelsen af suspense stiger, da narkomanen lader, som om han finder pistolen frem, men det bare er hans fingre (02: 07-02:22). Følelsen stiger endnu mere i slutscenen, hvor Bilal sigter på narkomanen (04:02-04:17). 

Virkning

Brugen af surprise og suspense bidrager til at skabe spænding og fastholde vores interesse. Surprise virker ved at give os små chok af overraskelse. Det fastholder vores nysgerrighed, fordi de fleste af os godt kan lide, når vi ikke kan regne filmen ud på forhånd. Suspense virker ved at give os en nervepirrende følelse af ikke at kunne gribe ind og hjælpe de personer, vi er kommet til at synes om. Vores frygt på Bilals vegne bliver altså større af, at vores sympati ligger hos ham, og at han ikke selv forstår, hvor farlig situationen er. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind