Forholdet mellem fantasi og virkelighed

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om, hvordan forholdet mellem fantasi og virkelighed fremstilles i fiktive tekster. Opgaven indgik som Opgave 3 til skriftlig eksamen i Dansk A på HF fra den 2. december 2019. Den tager udgangspunkt i Andreas Thaulows kortfilm “Pistol”.

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af forholdet mellem fantasi og virkelighed i “Pistol”. Artiklen skal komme ind på magtspillet mellem personerne, og hvordan det fremstilles gennem filmiske virkemidler og dramaturgi. Du skal desuden inddrage teksten “Gyldendal.dk: Kortfilmgenren”.

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af filmens handling. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og perspektivere til enten genre eller tema. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen:

Bilal kan ikke helt skelne mellem fantasi og virkelighed

I løbet af kortfilmen går hovedpersonen fra kun at lege krig med en legetøjspistol (fantasi) til at være i en ægte livstruende situation med en ægte pistol (virkelighed). Han gennemgår samtidig en følelsesmæssig udvikling, idet han går fra at føle sig underlegen i forhold til sin ældre ven og far til at føle sig magtfuld i forhold til faderen og narkomanen. Det, der ændrer Bilals situation, er den virkelige pistol: Den tipper spillet om magten til hans fordel, og han elsker det.

Men fordi Bilal stadig er et barn, forstår han ikke, hvor stor skade en virkelig pistol kan gøre. Han virker fx ikke bange på noget tidspunkt, mens narkomanen er i bilen, og han trykker også prøvende på aftrækkeren uden at tænke over følgerne. Hans far forsøger forgæves at råbe ham op: “Bilal, det er ikke nogen leg!” (04:06-04:09). 

Filmen slutter, uden at vi får svar på, om Bilal kommer til at dræbe narkomanen eller ej. Dermed peger filmen på, at magt over andre ikke fører noget godt med sig - og da slet ikke, hvis man er for lille til at forstå konsekvenserne af sine handlinger. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forholdet mellem fantasi og virkelighed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.