Forfatterens rolle i samfunds­debatten

Denne opgavehjælp hjælper dig med at skrive en debatterende artikel om forfatterens rolle i samfundsdebatten. Opgaven er fra Eksamensgenrerne dansk stx af Nicolai Rekve Eriksen m.fl. 

Opgavehjælpen gennemgår Jonas Eikas takketale ved Nordisk Råds litteraturpris, Klaus Rothsteins artikel ”Efter talen” og uddrag fra artiklen ”Den tale og den aften vil gå over i historien som et ungdomsoprør” af Serge Savin, Sally Frydenlund og Lise Richter. Vi viser, hvilke synspunkter teksterne indeholder, og gennemgår, hvordan du kan bruge teksterne til at diskutere temaet ”Forfatterens rolle i samfundsdebatten” for til sidst at finde din egen vinkel i debatten. Vi giver dig også noget baggrundsviden om udrejsecentre og ghettoplaner, da Eika nævner disse i sin takketale.

Opgaveformulering

Skriv en debatterende artikel, hvor du undersøger forfatterens rolle i samfundsdebatten.

I din artikel skal du diskutere og debattere emnet ved bl.a. at inddrage Efter talen (tekst 4a) og et eller flere af de synspunkter, der bliver udtrykt i "Den tale og den aften vil gå over historien som et ungdomsoprør" (tekst 4b).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på:

– At diskutere, om der skal være grænser for, hvornår og hvordan man som forfatter må blande sig i samfundsdebatten, idet du bl.a. inddrager hovedsynspunkter og argumenter fra Efter talen (tekst 4a).

– At underbygge dine synspunkter ved at inddrage konkrete eksempler på, at forfattere, fx Jonas Eika, blander sig i samfundsdebatten, og forholde dig til andre synspunkter på emnet. Inddrag mindst et af de synspunkter, der bliver udtrykt i "Den tale og den aften vil gå over historien som et ungdomsoprør" (tekst 4b). En stor del af Jonas Eikas tale er gengivet i tekst 4a, men kan også læses i sin helhed (tekst 4c). Takketalen kan desuden ses på YouTube.

– At præsentere emnet gennem en fokuseret indledning og diskussion og forsøge at overbevise din læser gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation med en afslutning, der markerer dit synspunkt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forfatterens rolle i samfundsdebatten

[1]
Bedømmelser
  • 06-12-2020
    Givet af 2.g'er på STX