Forældre

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Forældre”. Novellen er skrevet af Kim Fupz Aakeson i 2011 og udgivet i Jeg begyndte sådan set bare at gå.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen

Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Afslutningen antyder, at jegfortælleren ikke deler Jannis optimisme

Novellen slutter med, at Janni rejser sig og går hjem. Hun kysser jegfortælleren, inden hun tager afsted, og hun vender sig om flere gangen for at vinke og råbe til ham, selvom han ikke kan høre, hvad hun siger. Hun er tydeligvis glad over den beslutning, de er nået frem til.

Jegfortælleren bliver siddende i skuret og tænker for sig selv, efter Janni er gået. Den sidste linje er et indblik i en af hans tanker: ”Vi blev nok klogere”. Tanken kan forstås på den måde, at jegfortælleren ikke er lige så glad og optimistisk som Janni.  Han tror i virkeligheden ikke på, at det bliver lige så let og sjovt at få et barn, som de har snakket om. 

Slutningen forbliver dog åben, fordi den ikke afslører, hvad der faktisk sker efterfølgende. Vi ved ikke, om Janni og jegfortælleren beholder barnet. Vi ved heller ikke, hvordan de ender med at påtage sig forældrerollen, hvis de får barnet. På den måde er der stadig mange ubesvarede spørgsmål til sidst. 

Vi har dog en fornemmelse af, at det bliver hårdt for parret pga. jegfortællerens sidste kommentar. Den tyder på, at jegfortælleren godt ved, at de bliver meget unge og naive forældre, der vil skulle lære en masse for overhovedet at kunne udfylde forældrerollen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forældre

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.