FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN” af Rudolf Broby-Johansen. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. 

Præsentation af teksten

Titel: FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN
Forfatter: Rudolf Broby-Johansen
Genre: Digt

”FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN” er et digt af den ekspressionistiske digter Rudolf Broby-Johansen (1900-87). Digtet blev udgivet i 1922 i BLOD, der skulle vise sig at blive Broby-Johansens både første og sidste digtsamling. Broby-Johansen blev efter udgivelsen sagsøgt af staten, og hans digtsamling blev dømt og konfiskeret for at være ”utugtig”, altså umoralsk. Det skyldtes bl.a. et digt som ”FORÅRET KOMMER til CAFEEN”, der beskriver en voldtægt af en 13-årig blomsterpige på en billardcafé. Samlingen indeholder flere lignende digte, der fremstiller storbyens skyggesider på en rystende måde.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp.

Titlen indeholder flere lag af betydning 

”FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN” henviser i sin titel til foråret, men i digtets handling er det en trettenårig blomsterpige, der kommer til caféen. Vi kan slutte os frem til, at titlens forår er en metafor for den unge pige. Pigen kommer med blomster, ligesom foråret er den årstid, hvor blomsterne springer ud. Pigen er desuden meget ung – hun er i sit livs forår, som man af og til kalder ungdomsårene. 

Titlens henvisning til foråret kan også tolkes som en grum henvisning til alfonsens voldtægt af den unge pige. Man taler af og til om forårskådhed blandt mennesker, ligesom der er mange dyr, der har parringstid om foråret. Alfonsens voldtægt er et tegn på, at foråret og forårskådheden er kommet til caféen i en voldelig og destruktiv form.

”FORÅRET” fungerer på den måde som et symbol, der indeholder flere lag af betydning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN

[4]
Bedømmelser
  • 11-06-2024
  • 18-08-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 19-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 17-09-2020