[11]

Fiktive fremstillinger af vrede

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af vrede. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 11. august 2021. Den tager udgangspunkt i Jesper Wung-Sungs novelle ”Kødet”. Novellen blev udgivet i novellesamlingen Mænd er fra Marstal i 2007.

Først får du hjælp til at forstå opgaveformuleringens krav og finde dit fokus. Så får du nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig igang. Derefter giver vi hjælp til analyse, fortolkning og perspektivering med udgangspunkt i opgaveformuleringens krav. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning, hvor du skal undersøge fiktion, der fremstiller vrede. Du skal analysere, fortolke og perspektivere novellen ”Kødet”. Analysen skal have særligt fokus på fremstillingen af hovedpersonen, hans udvikling og hans syn på omverdenen. Du skal også karakterisere hovedpersonens sprog.

Du kan sagtens bruge siderne, hvis du arbejder med novellen i anden sammenhæng. 

Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Vreden skyldes måske, at han er træt af samfundets udvikling

Hovedpersonen er vred på mangt og meget, men ikke på sig selv. Hans vrede er entydigt rettet udad mod omverdenen. Han føler tydeligt, at omverdenen ikke længere baserer sig på de værdier, som han selv står for. 

Han oplever ikke længere den samme respekt for mænd som ham, der passer et ærligt arbejde. Der er også blevet mindre plads til ham, fordi der pludselig er folk, der mener, at det ikke er i orden at slå dyr ihjel for at spise deres kød. 

Hærværket får ham ikke til at tvivle på sig selv og sine værdier. Han ser ingen problemer i at sælge eller spise kød. Men han føler sig afmægtig. Politiet og politikerne har svigtet ham, og han føler ikke selv, at hans stemme har nogen vægt:

Det var omsonst at skrive. Han var ikke rimsmed, han var slagter. Aviser var og blev klamme. Man blev beskidt af dem. Man fik sorte fingre bare af at røre ved dem. Mens dette var blod, rent blod. (linje 19-21)

Han kunne skrive et debatindlæg, give udtryk for sin frustration og tale sin sag. Men han føler ikke, at ord vil ændre noget. Han lader heller ikke til at have den store tiltro til aviserne, som han formentlig opfatter som medskyldige i samfundets udvikling. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fiktive fremstillinger af vrede

[11]
Bedømmelser
  • 15-12-2021
    Givet af HHX-elev på 3. år
    virkelig god
  • 06-01-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 30-10-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 28-02-2023
    Givet af 3.g'er på STX