[0]

Feminism and #MeToo

I denne topic guide kan du få hjælp til at arbejde med feminisme og #MeToo-bevægelsen. Disse emner er populære at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde dem i den daglige undervisning. Vores guide giver dig et grundigt overblik over emnerne samt forslag til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Fordi denne guide er særligt designet til brug inden for engelskfaget, har vi skrevet det meste af guiden på engelsk. Den afsluttende sektion om større skriftlige opgaver og tværfagligt samarbejde til sidst er dog skrevet på dansk.

Overblik

De første store kvinderettighedsbevægelser i 1800-tallets Storbritannien og USA havde især fokus på at sikre stemmeret til kvinder. Denne proces viste sig dog at være meget lang og vanskelig, da bevægelserne mødte stor modstand fra det etablerede - og mandsdominerede - politiske system. I desperation greb dele af protestgrupperne til voldelige metoder, mens andre fraktioner fokuserede på fredelige demonstrationer. Kvinderne mødte ofte stor modstand fra ordensmagten - mange blev fængslet og udsat for politivold, og tilmed blev kvindebevægelsens arbejde ofte latterliggjort i medierne. Efter mange årtiers hård kamp blev kvinder dog endelig sikret stemmeretten i både Storbritannien (1918/1928) og USA (1920). 

Kampen for kvinders rettigheder var dog langt fra ovre, så det næste fokus for kvindebevægelserne var at få indført lovgivning, som ligestillede mænd og kvinder på øvrige områder - fx på arbejdsmarkedet. I den sammenhæng havde 1. og 2. verdenskrig faktisk en positiv effekt, da de førte til at langt større indtog af kvinder på arbejdsmarkedet, fordi mange af de unge mænd i arbejdsstyrken drog i krig. Der var dog fortsat konservative kræfter, som modsatte sig kvindebevægelsernes arbejde og forsøgte at fastholde idéen om, at en kvindes vigtigste roller var at være hustru og husmor. 

Feminismen fik en renæssance i midten af det 20. århundrede, blandt andet på grund af to indflydelsesrige værker om kvinders vilkår: The Second Sex (1949) af Simone de Beauvoir og The Feminine Mystique (1963) af Betty Friedan.

Borgerrettighedsbevægelsen fra 1960'ernes USA er mest kendt for sit fokus på at stoppe diskrimination baseret på etnicitet, men noget af den lovgivning, som blev vedtaget i perioden, var også med til at sikre kvinders rettigheder. Fx forbyder the Civil Rights Act fra 1964 både racediskrimination og kønsdiskrimination.  

I slutningen af det 20. århundrede begyndte feministerne i højere grad at fokusere på at bekæmpe en mandsdomineret kultur frem for at have fokus på specifikke lovændringer. Fx kom der udbredt kritik af mediernes tendens til at præsentere kvindekroppen som et sexobjekt, samt øget opmærksomhed på sexchikane og seksuelle overgreb. 

I begyndelsen af det 21. århundrede blev internettet en populær platform for feministiske budskaber, især i takt med at sociale medier blev mere og mere udbredte. Internettet gav dog også en ny platform til anti-feminisme og sexisme, og mange kvinder oplevede at blive mødt med chikane og trusler fra andre internetbrugere, når de kom med indlæg i debatter eller forsøgte at deltage i mandsdominerede online-fællesskaber. Disse problemer eksisterer fortsat i dag.

I oktober 2017 trådte skuespilleren Ashley Judd frem og anklagede filmproduceren Harvey Weinstein for chikane og seksuelle overgreb. En række andre skuespillere og øvrige ansatte i Weinsteins filmselskab sluttede sig til med tilsvarende anklager, hvilket senere medførte både Weinsteins fyring og adskillige kriminalsager mod ham. Kort tid efter anklagerne mod Weinsten opfordrede skuespilleren Alyssa Milano kvinder til at bruge hashtagget #MeToo på de sociale medier, hvis de selv havde oplevet chikane og overgreb. Det blev starten på en omfattende folkelig bevægelse, hvor millioner af mennesker over hele verden brugte internettet til at dele deres historier.

#MeToo-bevægelsen førte til flere dramatiske afsløringer af seksuelle overgreb begået af mænd i magtfulde positioner samt en generelt øget opmærksomhed på, at der fortsat er alvorlige problemer med chikane og overgreb mod kvinder over hele verden. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Feminism and #MeToo

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.