Relativ fattigdom

Hvad er relativ fattigdom?

Relativ fattigdom er ikke at have mulighed for at leve op til samfundets normer

Relativ fattigdom er, at man ikke har mulighed for at leve op til de normer, der er for et normalt liv, i det samfund man lever i. For eksempel er det en norm i Danmark at man har råd til at deltage i fritidsaktiviteter, såsom fodbold eller svømning. En person der ikke har råd til at gå til fritidsaktiviteter er relativt fattig i Danmark.

Relativ fattigdom er relativ, fordi man er fattig i forhold til de fleste andre personer i ens samfund. For eksempel er der kun en norm om at man skal have råd til at gå til fritidsaktiviteter, fordi langt de fleste danskere har råd til det. Hvis det kun var de rigeste, der havde råd til at gå til fritidsaktiviteter, så ville man ikke være relativt fattig, fordi man ikke selv havde råd til at gå til fritidsaktiviteter.

Normer er forskellige fra samfund til samfund

I Danmark er det en norm, at man har adgang til internettet. Adgang til internettet er dog ikke en norm alle steder i verden. For eksempel havde kun cirka 2 % af befo…

...

Måling af relativ fattigdom

Normerne i et samfund er svære at måle. Når vi skal finde mængden af relativ fattigdom i et samfund skal vi ikke desto mindre måle om en person har mulighed for at leve op til de normer der er i samfundet. 

OECD's relative fattigdomsgrænse

Den internationale organisation OECD har et meget udbredt mål for relativ fattigdom. Du er relativt fattig ifølge OECD’s relative fattigdomsgrænse, hvis din disponible årsindkomst er mindre end 50 % af medianindkomsten i samfundet.

Sådan kan du forstå medianindkomsten
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Du finder OECD’s fattigdomsgrænse ved at dividere medianindkomsten med to. Alle personer der tjener mindre end fattigdomsgrænsen, er relativt fattige.

På OECD’s hjemmeside kan du finde data og rapporter om relativ fattigdom:

Du kan finde data målt ud fra OECD’s eget mål og EU’s mål i deres tabeller eller på deres temaside. OECD har data fra OECD-lande og nogle gange også ikke-OECD-lande såsom Kina, Indien og Rusland.

EU's relative fattigdomsgrænse

EU har forskellige fattigdomsgrænser. Den mest udbredte ser på personers disponible årsindkomst. EU finder fattigdomsgrænsen på nøjagtig samme måde som OECD, bortset fra, at den relative fattigdomsgrænse sættes ved 60 % af medianindkomsten. Ifølge EU er personer under fattigdomsgrænsen “i risiko for fattigdom”. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er alle der tjener under fattigdomsg…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind