Relativ fattigdom i Danmark

De fleste måler fattigdom i Danmark ud fra et relativt fattigdomsmål. Størrelsen på den relativ fattigdom i Danmark er bestemt af hvilket mål for relativ fattigdom man bruger. De næste afsnit ser på forskellige relative fattigdomsmål, der kan bruges i Danmark.

OECD og EU’s relative fattigdomsgrænse i Danmark

Ifølge OECD’s relative fattigdomsgrænse lever du i relativ fattigdom i Danmark i 2017, hvis du får mindre end 10.013 kr. udbetalt hver måned. Ifølge EU’s relative fattigdomsgrænse er du i risiko for relativ fattigdom, hvis du har mindre end 12.016 kr. Målt ud fra OECD’s definition var 499.721 relativt fattige i Danmark i 2017, mens der var 805.220 i risiko for fattigdom, målt ud fra EU’s definition.

Hvis du bor sammen med en anden person bliver I ikke talt hver for sig, når OECD eller EU måler antallet af fattige. For 2 personer, der bor sammen, bliver beløbsgrænsen derfor ikke bare fordoblet. Med OECD’s mål rettes beløbet eksempelvis til 15.020 kr. om måneden for begge personer tilsammen. Beløbet svarer til, at hver person har 75 % af beløbet for personer, der bor alene. Beløbet rettes ned for at tager højde for de ting der bliver billigere ved at bo flere sammen, f.eks. at alle ikke behøver at have deres eget køleskab.

Danmark havde en officiel relativ fattigdomsgrænse fra 2013-2015

Danmark har før haft en officiel fattigdomsgrænse, bestemt af politikerne. Den officielle fattigdomsgrænse blev bestemt i 2013 af regeringspartierne S-SF-R-regeringen. Fattigdomsgrænsen blev afskaffet af VK-regeringen i 2015....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind