[4]

Evolution

Biologi C, B og A + Biotek A.

Hvad er evolution?

Evolution er løbende genetisk udvikling af populationer eller arter.

Evolution sker, bl.a. fordi organismer tilpasser sig til deres miljø over tid. Tilpasningen sker ved naturlig selektion

Naturlig selektion er den vigtigste evolutionsmekanisme, du kommer til at arbejde med. Der findes dog også andre mekanismer, der skaber evolution.

Indhold

Her kan du se en del af kompendiets gennemgang af naturlig selektion

...

Naturlig selektion tager udgangspunkt i, at alle økosystemer indeholder en begrænset mængde ressourcer, f.eks. en begrænset fødemængde, et begrænset antal steder at bygge rede osv. Økosystemet indeholder også et antal prædatorer – dvs. organismer højere oppe i fødenettet, som det er nødvendigt at kunne forsvare sig mod, afskrække, gemme sig for eller løbe fra, hvis man skal overleve.

En population producerer desuden mere afkom, end ressourcerne i miljøet kan understøtte (der er fødselsoverskud). En del af afkommet vil derfor dø. 

Populationen indeholder en vis mængde genetisk variation, så afkommet er ikke ens. Afkommet overlever, hvis afkommet er blandt de bedste til at konkurrere om ressourcer og undgå at blive ædt af prædatorer. 

Konkurrencedygtigt afkom når selv at blive kønsmodent og at få afkom, som bærer de samme konkurrencedygtige gener. De mindre konkurrencedygtige individers gener forsvinder efterhånden fra populationens genpulje, fordi disse individer ikke overlever længe nok til at nå at formere sig. De konkurrencedygtige gener bliver...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Evolution

[4]
Bedømmelser
  • 04-06-2024
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 07-02-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 15-05-2022
    Givet af 1.g'er på STX
  • 02-10-2020