Folkeeventyr

Et folkeeventyr er et eventyr uden en egentlig forfatter. I stedet er det blevet fortalt fra mund til mund og siden nedskrevet. Inden for folkeeventyr findes igen flere undertyper, hvoraf de vigtigste er trylleeventyr og skæmteeventyr.

Typiske eksempler på folkeeventyr er brødrene Grimms eventyr som fx ”Den lille Rødhætte”, ”Askepot” og ”Hans og Grete”. Brødrene Grimm har ikke selv digtet eventyrene, men blot nedskrevet dem fra folk, som kunne huske dem.

...

Genretræk i folkeeventyr

  • Handlingen: Handlingen er bygget op på en enkel måde med fokus på hovedpersonen. Der er én hovedhandling og ikke nogen afstikkere. Ofte skal en helt overvinde tre prøver for at opnå lykken.
  • Personer: I folkeeventyret er personerne flade ’stereotyper’, som enten er gode eller onde. Fx den onde heks, den onde stedmor, den smukke prinsesse, den gode prins, den fattige bonde, kongen osv.
  • Tid: Selvom eventyrene har visse træk fra Middelalderen, er tiden, hvor eventyret foregår, en slags universel ’al-tid’. Dett…

...

Sprog og fortælleteknik i folkeeventyr 

  • Sprog: Sproget er meget enkelt og ’fladt’ med mange gentagelser. Det er det, fordi folk skulle huske dem udenad og fortælle dem videre.
  • Formelsprog: ”Der var engang”, ”de levede lykkeligt til deres dages ende” osv. Formelsproget gør det mundtligt overleverede eventyr lettere at huske og genkende.
  • Modsætninger: Den yngste vs. den ældste, den fattige vs. den rige, den dumme vs. den kloge osv. Fokus på modsætninger er udtryk for, at vi som mennesker helt grundlæggende tænker og oplever verden i modsætning…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind