[5]

ØMU

ØMU betyder økonomisk-monetær union. Det vil sige et samarbejde om økonomisk politik, euroen og oprettelsen af Den Europæiske Centralbank (ECB).

ØMU’ens faser

Skabelsen af en økonomisk-monetær union havde været på tale flere gange i EF/EU-samarbejdet. ØMU’en blev aktuel efter indførelsen af det indre marked, da en fælles valuta gør det lettere at handle.

I 1988 valgte Det Europæiske Råd at nedsætte en komité, der skulle udarbejde en rapport med forslag til, hvordan man kunne danne ØMU’en. Den såkaldte Delors-rapport kom i 1989 og anbefalede, at man indførte ØMU’en i tre faser.

Første fase (1990)

I den første fase skulle deltagende medlemslandene organisere deres økonomiske politikker. Det foregik ved, at landene skulle overvåge hinandens økonomier for at sikre en ensartet udvikling. Landenes centralbanker skulle også konsultere hinanden i forhold til den førte pengepolitik og landene skulle samarbejde om stabile valutakurser.

Derudover blev alle begrænsninger i kapitalens frie bevægelighed ophævet i forberedelse på at indføre den fælles valuta. Det var desuden nødvendigt at ændre EF’s traktater for at indføre ØMU’en. Disse æ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind