[5]

Det indre marked

Hvad er det indre marked?

EU’s indre marked er et fællesmarked med en ydre toldmur, men ingen told internt på markedet. Det indre marked er kendetegnet af fire friheder:

  1. Fri bevægelighed for varer: Varer kan sælges i alle EU-lande og skal ikke kontrolleres ved interne grænser. Varer behøver kun at blive godkendt i ét EU-land før de kan sælges i alle EU-lande.
  2. Fri bevægelighed for kapital: Man kan frit investere og spare op, hvor man har lyst i EU uden at spørge om lov i sit hjemland.
  3. Fri bevægelighed for arbejdskraft: Alle EU-borgere kan frit søge og tage arbejde i andre EU-lande.
  4. Fri bevægelighed for tjenesteydelser: Det er muligt at købe tjenesteydelser af firmaer i andre EU-lande og en virksomhed kan frit slå sig ned i et andet EU-land. Man skal blot overholde regler om løn og arbejdsvilkår i det land, hvor der arbejdes.

Det indre marked blev vedtaget i 1986 med Den Europæiske Fællesakt

Afskaffelse af handelshindringer

For at kunne lave et indre marked har det været nødvendigt at fjerne en lang række handelshindringer. Det foregår primært på to måder: Harmonisering af regler (teknisk harmonisering) og gensidig anerkendelse.

Harmonisering af regler betyder, at EU laver ensartede regler og krav til produkter. Det vil sige, at der laves fælles regler for fremstilling, markedsføring og salg af varer, så der gælder de samme regler for prod...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind