Hvorfor er vold og død blevet hverdag på de sociale medier?

På de følgende sider finder du grundig hjælp til artiklen “Hvorfor er vold og død blevet hverdag på de sociale medier?” af Evander Pedersen. Vi hjælper dig med, hvordan du kan bruge den i en reflekterende artikel om etiske grænser på de sociale medier.

For at hjælpe dig med forståelsen af teksten giver vi først et resumé og nogle ordforklaringer til vanskelige ord i den. 

Derefter ser vi nærmere på synspunkter til refleksion i teksten. Det vil sige, at vi giver hjælp til at finde tekstens synspunkter, og hvordan du kan bruge dem til at reflektere over emnet om etiske grænser på de sociale medier.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag fra vores gennemgang af teksten:

Vi mangler retningsgivende normer og værdier på de sociale medier

I artiklen kommer det synspunkt frem, at vi på internettet mangler de etiske retningslinjer, som vi har i det normale liv. Derfor er vi ‘digitalt umodne’, mener Jacob Brøndum Pedersen fra Center for digital dannelse:

”I den virkelige verden har vi haft tusindvis af år til at finde ud af, hvad der er acceptabelt og uacceptabelt. Men på nettet hærger Det Vilde Vesten. Vi er ganske enkelt digitalt umodne, og vi mangler redskaber til at vurdere, hvad der er godt og skidt,” siger Jacob Brøndum Pedersen. 

Hvor det i ”det virkelige liv” er forældrene, der fortæller deres børn, hvordan de skal opføre sig, er det på internettet de unge, som tager styringen og prøver grænser af. 

”Man kan mene, at denne slags videoer er forkastelige og etisk uansvarlige, men de unge har ingen sociale pejlemærker, der trækker i en anden retning. [...]”

Til refleksion og overvejelse

I din opgave kan du reflektere over, om Jacob Brøndum Pedersen har ret i, at vi mangler etiske normer og værdier på de sociale medier. Er det sandt, at vi ikke har de retningslinjer på nettet, som vi ellers har? Eller gælder der bare nogle andre etiske normer på de sociale medier? 

På den ene side kan man give Jacob Brøndum Pedersen ret og argumentere for, at der er meget løsere rammer for, hvad der er i orden på de sociale medier end i det øvrige samfundsliv. En video af en mand, der drukner ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind