Smelte- og kogepunkter for estere

Esteres smelte- og kogepunkter

Man plejer at sammenligne estere med alkoholer og carboxylsyrer. Det gælder, at: 

Estere har lavere smelte- og kogepunkter end alkoholer og carboxylsyrer. Det skyldes, at ester-molekyler ikke kan lave hydrogenbindinger med hinanden. 

Vi sammenligner her kogepunkterne for en ester, en alkohol og en carboxylsyre:

 Methyl(ethanoat)Butan-1-olPropansyre
Kogepunkt57 ℃118 ℃141 ℃

Vi ser, at esteren (methylethanoat) har det klart laveste kogepunkt. 

Når man sammenligner kogepunkter for forskellige stoftyper, er det vigtigt, at de vejer cirka det samme. Det skyldes, at kogepunktet stiger, jo tungere molekylet er, så hvis ikke molekylerne vejer cirka det samme, giver det ikke så meget mening at sammenligne dem. Methyl(ethanoat), Butan-1-ol og Propansyre er perfekte at sammenligne, fordi de alle tre vejer 74 u....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind