Oppe i Michigan

Her kan du få hjælp til at analysere novellen ”Oppe i Michigan” af Ernest Hemingway. Udover analysehjælpen kan du også finde et resume af novellen og idéer til at fortolke og perspektivere.

Præsentation af teksten

Titel: ”Oppe i Michigan” (1923, originaltitel ”Up in Michigan”)
Forfatter: Ernest Hemingway
Genre: Novelle

Ernest Hemingway (1899-1961) var en modernistisk forfatter. Han udviklede vigtige nye skriveteknikker, som vi i dag forbinder med modernismen. Den mest berømte af disse teknikker er isbjergteknikken, hvor hovedelementerne i en historie bliver holdt under overfladen, hvilket tvinger læseren til at fortolke en stor del af handlingen. Hemingways værker gav ham Nobelprisen i litteratur i 1954.

Originalversionen ”Up in Michigan” indgik oprindeligt i antologien Three Stories and Ten Poems (1923), som blev udgivet privat og kun i 300 eksemplarer. Den indgik senere i The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories (1938), der blev udgivet i mange flere eksemplarer.

NB: Hvis du skal arbejde med den engelske originalversion, anbefaler vi, at du bruger vores engelsksprogede study guide til teksten

Uddrag

Nedenfor kan du læse et kort uddrag fra vores analysehjælp til novellen:

Titel

Novellens titel, ”Oppe i Michigan”, indikerer fra start, hvor novellen foregår, nemlig i den amerikanske stat Michigan. Michigan ligger i den nordlige del af USA tæt ved grænsen til Canada.

Ordet ”oppe” kan fortolkes som en hentydning til det fjerntliggende og nærmest ’vilde’ område, hvor personerne bor. Det sætter det i kontrast til de mere ’civiliserede’ områder længere mod syd. Dermed antyder titlen, at novellen vil fokusere på at beskrive livet i udkanten af civilisationen, og vise hvordan folk ’deroppe’ måske har andre normer i livet end resten af samfundet.

Denne kontrast mellem det vilde og civilisationen ses også i selve novellen, specielt gennem hovedpersonerne – Jim kommer fra det vilde nord, og han fisker og går på jagt, mens Liz tilsyneladende bruger al sin tid i byen. De lever tydeligvis i to forskellige verdener, hvilket måske kan forklare Liz’ fascination af Jim, der virker som et billede på noget vildt og spændende. Hendes forventninger giver dog ikke det fulde billede af sandheden, da Jim afslører en mørk side af sig selv og voldtager hende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Oppe i Michigan

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.