Kat i regnvejr

Her kan du få hjælp til at analysere novellen "Kat i regnvejr" af Ernest Hemingway. Du kan også finde et kort resume af teksten, samt idéer til fortolkning og perspektivering. 

Denne analysehjælp er baseret på den oversættelse af novellen, som optræder i Ernest Hemingway: Samlede noveller (Lindhardt og Ringhof). 

Præsentation af teksten

Titel: “Kat i regnvejr” (1925, originaltitel "Cat in the Rain")
Forfatter: Ernest Miller Hemingway
Genre: Novelle

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) var en amerikansk forfatter og journalist. Hemingway vandt adskillige priser for sine værker (inklusiv Nobelprisen i litteratur), og betragtes som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere i det 20. århundrede. Han er kendt for romaner som Og solen går sin gang (1926) og Den gamle mand og havet (1952), men har også skrevet et stort antal berømte noveller, heriblandt de såkaldte Nick Adams-fortællinger. 

Originalversionen "Cat in the Rain" blev oprindeligt udgivet i 1925, som en del af Hemingways novellesamling In Our Time

NB: Hvis du skal arbejde med den engelske originalversion, anbefaler vi, at du bruger vores engelsksprogede study guide til teksten

Uddrag

Nedenfor kan du læse et kort uddrag fra vores analysehjælp til novellen:

Titel

Titlen på novellen  indikerer, at teksten vil involvere en kat i regnvejr. Efter yderligere analyse bliver det dog klart, at titlen også har en symbolsk betydning.

Den bogstavelige betydning af titlen afsløres i historien, da den amerikanske kvinde får øje på en kat, der søger ly fra regnen: ”Den amerikanske hustru stod ved vinduet og så ud. Udenfor, lige under deres vindue, sad en kat og krøb sammen under et af de dryppende, grønne borde.” (l. 15-17). Hun beslutter at redde katten, men bliver skuffet, da hun går udenfor og ikke kan finde den.

Tilbage på værelset starter kvinden en samtale med sin mand George om forskellige ting, hun gerne vil have:

Og jeg vil gerne spise ved et bord med mit eget sølvtøj og der skal være levende lys. Og jeg vil gerne have det skal være forår og jeg vil sidde foran spejlet og børste håret ud og jeg vil gerne have en mis og jeg vil have noget nyt tøj. (l. 94-97)

Da George ignorerer hende, fastholder hun kravet om at få en kat: ”- I al fald vil jeg have en kat, sagde hun. – Jeg vil have en kat. Jeg vil have en kat nu. Hvis jeg ikke må få langt hår eller have det sjovt, kan jeg da få en kat.” (l. 102-104)

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kat i regnvejr

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.