Komposition

...

Begyndelse

Novellen begynder med en beskrivelse af miljøet og introducerer også personerne: ”Bjergene på den anden side af Ebrodalen var lange og hvide” (s. 257, l. 1); ”Amerikaneren og pigen han havde med, sad ved et bord i skyggen uden for bygningen. Det var meget hedt, og ekspressen fra Barcelona ville ankomme om fyrre minutter” (s. 257, l. 6-8).

Disse detaljer fungerer …

...

Midte

Fortællingens midte består primært af dialog, men dog med enkelte observationer om hvad personerne laver, mens de taler.

Ideen om, at der er en konflikt mellem personerne, bliver første gang introduceret, da de taler om omgivelserne:

- De ligner hvide elefanter, sagde hun
- Jeg har aldrig set en. Manden drak sin øl.
- Nej, det har du selvfølgelig ikke. (s. 257, l. 20-22)

De to har modsatrettede syn på omgivelserne, og pigen virker træt af manden. Snart bliver samtalen anspændt igen og afslører grunden til konflikten mellem personerne; en operation, som pigen skal have – højst sandsynligt en abort:

- Åh, hold nu op.
- Det var dig der begyndte, sagde pigen. – Jeg morede mig. Jeg havde det dejli…

...

Slutning

Kort efter Jigs udbrud annoncerer bartenderen, at toget vil ankomme om fem minutter, og manden går hen efter bagagen. Dette tidspunkt i fortællingen svarer til udtoningen i en traditionel opbygning.

Denne del af fortællingen er præget af uvished. Læserne overvejer, om manden kommer tilbage, eller pigen forlader ham, eller om parret fortsat vil skændes: ”Han løftede de to tunge kufferter og bar dem rundt om bygningen til det andet spor. Han så ud langs sporet, men kunne ikke få øje på toget.” (s. 261, l. 18-20)

Fortællingen har e…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind