[2]

Bjerge som hvide elefanter

Her kan du få hjælp til at analysere novellen "Bjerge som hvide elefanter" af Ernest Hemingway. Udover analysehjælpen kan du finde et resume af teksten, samt idéer til fortolkning og perspektivering.

Denne analysehjælp er baseret på den udgave af novellen, som optræder i Ernest Hemingway: Samlede noveller (Lindhardt og Ringhof). 

Præsentation af teksten

Titel: “Bjerge som hvide elefanter” (1927, originaltitel "Hills Like White Elephants")
Forfatter: Ernest Hemingway
Genre: Novelle

Ernest Hemingway (1899-1961) var en amerikansk journalist og forfatter. Takket være sin særlige skrivestil og sin behandling af universelle temaer blev Hemingway en af de mest kendte modernistiske forfattere i USA. Han er særligt berømt for at opfinde en minimalistisk litterær teknik kendt som 'the iceberg theory', hvor størstedelen af plottet i en fortælling er skjult under overfladen (ligesom størstedelen af et isbjerg), og dermed kræver fortolkning fra læserens side. 

Originalversionen "Hills Like White Elephants" blev oprindeligt udgivet i det litterære tidsskrift transition. Senere blev den også en del af Hemingways novellesamling Men Without Women.

NB: Hvis du skal arbejde med den engelske originalversion, anbefaler vi, at du bruger vores engelsksprogede study guide til teksten

Uddrag

Nedenfor kan du læse et kort uddrag fra vores analysehjælp til novellen:

Titel

Fortællingens titel, ”Bjerge som hvide elefanter”, er en sammenligning, der umiddelbart refererer til miljøet, uden at give for mange detaljer om handlingen. I fortællingen er det Jig, der beskriver udsigten over bjergene på denne måde: ”- De ligner hvide elefanter, sagde hun.” (s. 257, l. 20)

Titlen har dog en dybere symbolsk betydning udover at være en reference til det fysiske miljø. Hvide elefanter er normalt en metafor for en uønsket gave. Fortællingen antyder, at Jig er gravid og skal have en abort. Dermed refererer titlen også til Jigs uønskede graviditet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bjerge som hvide elefanter

[2]
Bedømmelser
  • 22-02-2021
    Givet af 2.g'er på STX
    very nice
  • 25-09-2020
    Givet af 3.g'er på STX